Олга Китанова: Община Дупница е в стабилно финансово състояние
Олга Китанова: Община Дупница е в стабилно финансово състояние / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Община Дупница ще може да покрие просрочените си задължения ако получи безлихвен заем, който Правителството ще отпуска на общини в по- тежко финансово състояние. Зам.- кметът Олга Китанова коментира, че това е добра новина. Просрочените задължения са около 3 млн.лв.
Преди да се отпуснат средствата обаче трябва да бъде изработен Правилника за прилагане на новоприетия закон, обясни Китанова. Припомням, че Дупница, както и съседната Сапарева баня бяха включени сред 36- те български общини, които отговарят на критериите за влизане в процедура за финансово оздравяване.
Зам.- кметът Олга Китанова коментира, че не отпада възможността за рефинансиране на общинския дълг, като тя допълни, че предложението вече е внесено в деловодството на ОбС и най- вероятно ще бъде разгледано на сесията на 24 юни. Общинският дълг е в размер на 4, 7 млн. лв., като включва облигационната емисия и заемите от фонд ФЛАГ.
Общината е в стабилно финансово състояние, но ако искаме да имаме инвестиции и подобряване на инфраструктурата трябва да имаме свободен ресурс, коментира Китанова. Тя отчете, че в края на май тази година, приходите са с 200 000 лв. повече, в сравнение със същия период на миналата година.