Регионалната здравна инспекция в Кюстендил ще уточни нови мерки във връзка с COVID-19.

Това стана ясно по време на провелата се работна среща на институциите в областта, свикана от областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. „Обстановката с разпространението на COVID-19 се влошава и трябва да се предприемат мерки“, каза директорът на РЗИ д-р Златко Величков.

Нова COVID заповед: Променят правилата за карантиниране на заразени и контактни

Обсъден бе вариантът на местно ниво да се преустановят плановите операции и плановият прием, за да се запазят хората в здравната система и да се намали натискът върху болниците. „Необходимо е да се засили и контролът по спазване на мерките от страна на всички институции и общините“, каза областният управител Александър Пандурски.

Предстои издаване на заповед от страна на РЗИ, в която да бъдат уточнени новите мерки. Все повече са зачестилите случаи на контактни лица, които не съобщават за това и не се самоизолират.

Областният управител инж. Пандурски призова за повече лична отговорност и грижа към околните. „Болни и контактни не бива да злоупотребяват със здравето на всички останали. Моля ви, самоизолирайте се, бъдете отговорни, трябва да се пазим взаимно като общество“, призова инж. Пандурски. 
Агенция "Фокус"