Работна среща за организацията на изборите на 14 ноември се проведе в Кюстендил.

Втори тур на президентските избори ще е най-голямото предизвикателство за вота зад граница

Срещата беше свикана от страна на областния управител инж. Александър Пандурски и се състоя в залата на Областната администрация. На нея присъстваха представители на общини, институции и на Районната избирателна комисия.

В рамките на срещата стана ясно, че организационнотехническата подготовка за провеждане на изборите за президент, вицепрезидент и за народни представители върви в нормални срокове. 

По време на срещата бяха обсъдени и съгласувани ангажиментите от страна на Областна управа, общинските администрации и регионалните институции по организиране на изборния процес в Кюстендилска област.

Няма да се изисква зелен сертификат за гласуване на изборите

„Благодаря ви, че досега работихме толкова диалогично и организирано. Задачата, която стои пред нас е отново да проведем едни нормални, спокойни и честни избори. Да създадем нормални условия, за да може всеки един гражданин да упражни своя вот“, каза инж. Пандурски.

В хода на заседанието главният секретар Гергана Михайлова докладва изпълнените ангажименти от страна на Областна администрация: създадена е възможност за работа на Районната избирателна комисия; получени и раздадени са предварителните избирателни списъци за гласуване; получени и раздадени са удостоверенията за гласуване на друго място и регистрите към тях; на общинските администрации са предоставени печатите за запечатване на помещенията и средствата за организационно-техническата подготовка за изборите.

Михайлова обясни, че предстои изработване на списъци с имената на кандидатите, бланката с преференция и методическите указания за работата на СИК, когато бъдат утвърдени с решение на ЦИК.

ЦИК разясни как ще гласуваме на вота 2 в 1, за какво да внимават избирателите

От страна на Областна администрация са заявени необходимият брой бюлетини за област Кюстендил, които ще бъдат, както за предходните избори, 132 хил. за всеки вид избор - за президентски и за народни представители.

Пред областния управител представителите на общините докладваха, че до този момент всичко необходимо по организационната и техническа част е направено в срокове.

Регионалните институции отчетоха като много добра организацията по пристигане на СИК-овете в изборната нощ в Кюстендил на последните избори.
Агенция "Фокус"