Община Сапарева баня довършва 5 проекта с помощта на ФЛАГ
Община Сапарева баня довършва 5 проекта с помощта на ФЛАГ / Влади Владимиров, архив

Общински съвет Сапарева баня одобри заем от фонд ФЛАГ за 5- те проекта спечелени по Оперативната програма за развитие на селските райони, спечелени от общината. Два от тях са в напреднала фаза, този за Гейзера и за уличната мрежа в Сапарева баня, каза кметът Сашо Иванов.

"За тях имаме направени авансови плащания, но програма не включва ДДС, ние сме превели средствата на фирмите- изпълнители. Предстоят и междинните плащания, за които е необходим този безлихвен заем. Когато се реализира проекта, направени са междинните плащания и са осигурени средства от фонда, общината иска възстановяване от програмата и след като получи парите, връща заема от фонд ФЛАГ", обясни Иванов.

Мисията на Фонда за органите на местното самоуправление в България- ФЛАГ е да подкрепи усилията на българските общини и общински дружества в процеса на подготовката и успешното изпълнение на проекти по Оперативните програми (ОП)/Програма за развитие на селските райони (ПРСР), които са насочени към модернизиране и разширяване на общинската инфраструктура и към създаване на устойчиви и модерни местни общности.

Съветниците от ГЕРБ гласуваха против или въздържал се по тези докладни поради една причина, че те не са обсъдени в комисии. „Ние не сме против развитието на Сапарева баня, те трябваше да бъдат обсъдени в комисиите" коментираха от ГЕРБ. Кметът Сашо Иванов обясни, че докладните са спешни и това налага гласуването им на тази сесия.