Вяра Миланова и Десислава Кирилова от НУ Св. Климент Охридски
Вяра Миланова и Десислава Кирилова от НУ Св. Климент Охридски / Влади Владимиров
Два проекта, изготвени от деца на Начално училище “Св. Климент Охридски”- Кюстендил се класираха сред най- добрите 10, на Националната олимпиада по Гражданско образование, по Програма- С грижа за всеки ученик. Проектът- Приятелството, на Росен Василев Лазаров бе класиран на 5- то място, а проектът- Сам вкъщи, на Вяра Людмилова Миланова е на 7- мо място. И двете деца са в 4- ти клас и се подготвят от класния им ръководител Десислава Кирилова.
 
“Аз съм много горда. Децата идват при мен и споделят житейски проблеми, които ги вълнуват и мога да ги науча на нещо, което родителите в своето забързано ежедневие не са им обяснили. Как да оцеляват, когато са сами вкъщи, а има природно бедствие или аварии. Да разграничават достойното от недостойното, приятелството от лицемерието и да бъдат истински приятели”, каза пред Дарик г- жа Кирилова.
 
В МОН бяха постъпили 120 проекта, като за финалния етап се класираха най- добрите 20. След отлична защита пред национална комисия, проектите на Росен Лазаров и Вяра Миланова се наредиха сред най- добрите 10.

Росен Лазаров от НУ Св. Климент Охридски
Влади Владимиров

Четвъртокласниците презентираха проектите си чрез новата Интерактивната дъска, монтирана в класната им стая в Началното училище.
 
“В трети клас разбрах, че без приятели не можем. Тогава дойде в училище едно момче, което не познаваше никого и му беше много трудно да се сприятелява. Госпожата, когато задаваше въпрос, то се притесняваше да вдигне ръка и да отговори, за да не се изложи и да не му се подиграваме. Разбрах, че приятелството е нещо много ценно, защото с много от децата имаме общи интереси, занимания и мечти. Приятелството е нещо без което не можем в живота”, разказа Росен Лазаров.

НУ Св. Климент Охридски- 4 клас, с ръководител Десислава Кирилова
Влади Владимиров
 

“Най- вероятно всички сте гледали филма “Сам вкъщи” и сте се смели до сълзи на приключението на момченцето, но ако Вие сте на негово място и трябва да мислите за толкова много неща- непознат позвъни на врата или стане природно бедствие. С моите приятели направихме чанта за оцеляване, която трябва задължително да вземе с нас, ако стане пожар, наводнение или земетресение”, допълни Вяра Миланова.
 
Дарик- Кюстендил