Новооткритите болни от туберкулоза в Кюстендил намаляват
Новооткритите болни от туберкулоза в Кюстендил намаляват / Влади Владимиров

Безплатни изследвания за туберкулоза, включително и за здравно неосигурени лица се правят в кюстендилската и дупнишката болници. Дните до петък са отворени за превенция и контрол на това заболяване. Изследвания и при нужда преглед от специалист ще се правят от 10, 30- 16 ч. гръдно отделение, каза за Дарик началникът му д- р Сашка Павлова.

"Целта е откриване на така наречените заразоносители, хора без клинични белези и оплаквания, но инфектирани с туберкулозни бактерии. Те не са болни, но възможността да се разболеят е много по- голяма. При тях се прави профилактика в рамките на 6 месеца", заяви д- р Павлова.

По болни от туберкулоза, Кюстендилска област е на трето място в страната за миналата 2010 година. Новооткритите болни през тази година обаче намаляват, 55 до момента, при 81 за 2010 година. Средно за България те са 33, 6 на 100 000, но за страните от Западна Европа, те са 17 на 100 000.

Тези Дни на отворените врати се правят за 4- ти път в годината, след месеците- март, юни и септември, като интереса е много голям, каза още д- р Сашка Павлова. Пункт за прегледи и изследвания има и в ромския квартал на Кюстендил.

Най- застрашени от туберкулозата са контактните с болни, хронично болните, ромската общност, венозните наркомани, бежанците и децата на улицата. "За съжаление, в основната част от новооткритите случай става дума за хора в активна трудоспособна възраст, от 35- 60 години", коментира д- р Павлова.