Номинират сорт кюстендилски  череши в Съкровищницата на вкусове
Номинират сорт кюстендилски череши в Съкровищницата на вкусове / Дарик радио,архив

Черешовият сорт Ръждавичка Белвица ще бъде номиниран в Съкровищницата на вкусове на специална церемония, съобщават от Слоу Фууд Кюстендил.
Съкровищницата от вкусове е он-лайн каталог на храни, застрашени от изчезване, които са част от културата и традициите на местните общности.
Розовият домат от Куртово Конаре, известен още като голям бабин, влезе в Световна съкровищница на вкусове на международната организация Slow Food тази година. Зеленчукът заедно с местната куртовска ябълка са вписани в електронния каталог на международната неправителствена организация, която събира уникални храни от цял свят.В него вече са около 1000 продукта, но от тях само четири са български. Те могат да се срещнат в ограничен географски район и това са българското зелено сирене, смилянският фасул, нафпавокът и каракачанската овца (специален сектор в съкровищницата е запазен за породи и сортове).
Раждавичка или Ръждавичка белвица е български сорт череша, разпространен в Кюстендилско, главно в землищата на селата Шипочано, Раждавица, Дворище, Коняво и други. Плодовете на Раждавичката белвица са едри, сърцевидни, розовочервени върху жълтеникав фон, с отделяща се костилка, неподходящи за механизирана беритба и транспорт. Узрява към средата на юни. Плодовото месо е жълтеникаво, меко, нежно, сочно, много сладко, слабо кисело, с отлични вкусови качества.