/ iStock/Getty Images
"Искаме пациентите да не се търгуват като стока, а реално да бъдат лекувани", каза още д-р Десислава Илиева
Медици от болницата в Кюстендил излязоха днес на протест пред здравното заведение.

"Поводът за протестите в страната и този, който се провежда пред сградата на Министерския съвет са ниските доходи. Ще бъдем непреклонни, готови сме и на стачни действия, ако не се намери политически консенсус за всичко това, което се случва. Прехвърлят ни като топка оттам-насам, а ние оставаме все по-малко, пренатоварени сме, а парите ни намаляват", каза Ани Панайотова, сестра в кюстендилската болница с 30-годишен трудов стаж. 

Национален протест блокира центъра на София (СНИМКИ/ВИДЕО)


"Всички искаме едно и също нещо - да ни се остойности труда, пациентите да не се търгуват като стока, а реално да бъдат лекувани. Не може държавните болници да се издържат само от клинични пътеки, защото това е нереално. Нашият труд не е по-малко от този в частните болници", коментира д-р Десислава Илиева, директор на Кръвния център.

"Болницата има база, има техника, правят се ремонти, но без хора не става. Без човешкия ресурс, който "върти колелото", няма как да станат нещата", коментираха медицински специалисти.

Мед. сестра: Обидени сме на работодателя, подал иск срещу нас като престъпници

Те посочиха, че много млади техни колеги вече са напуснали работа в здравното заведение. 

Медицинските работници обясниха, че протестът им е с искане за възнаграждения, чиято стойност е фиксирана в Националния рамков договор - 2100 лв. за лекар, 1500 лв. за медицинска сестра и 100 лв. за санитар. Санитари казаха, че в момента чистата сума, която получават, е едва 710 лв.
БТА