Манолова поставя исканията на граничните полицаи в парламента
Манолова поставя исканията на граничните полицаи в парламента / Дима Кирилова,Дарик радио

Депутатът от БСП Мая Манолова ще постави по време на парламентарния контрол въпроса за подобряване условията на труд и заплащането на командированите на българо- турската граница гранични полицаи. Тя е потърсена за съдействие от гранични полицаи от Кюстендил след трагичния инцидент, при който загинаха 2-ма техни колеги, командировани на границата.
Групата общински съветници на БСП в местният парламент ще внесе предложение да бъдат финансово подпомогнати семействата на загиналите полицаи.
„Апелирам към ръководството на МВР да изплати в пълен размер обезщетенията към семействата на загиналите", заяви Манолова.
Въпреки че е в опозиция, Манолова е поела ангажимент да представи исканията на граничните полицаи и да гласува приемането им. Те предлагат да се спре командироването на полицаи от други дирекции от страната на непознати обекти на българо- турската граница. Това е и финансово нецелесъобразно- около 2 млн. лева струва това на държавата. Финансово по- обосновано е назначаването на щат на гранични полицаи, които да охраняват границата, още повече става дума за регион с висока безработица.
„Сред граничните полицаи в дирекцията в Кюстендил зрее сериозно напрежение. Те се страхуват за работните си места и затва не застанаха пред вас.Граничните полицаи предлагат и аз го подкрепям, да се подобрят условията на работа и да се увеличи заплащането. Да има заслони и места за почивка, които да предлагат адекватни за 21 век условия за работа. Полицаите там работят в ужасяващи условия, спят в палатки с дупки. Заплащането е мизерно, командировъчните са намалени от 300 на 150 лв. за 15 дни, дори не ги получават на време. Често са в ситуация да са в командировка за 15 дни без 1 лв. в джоба. Самото време за извозване на турската граница и обратно не се счита за работно време, а пътуването отнема 6 часа. Те имат и сериозни опасения от естеството на работа- охраняват абсолютно непознати терени", коментира Мая Манолова.