Невестино
Невестино / Влади Владимиров
Омбудсманът Мая Манолова сформира, заедно с председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, работна група, която ще работи по промените отнасящи се до Частните съдебни изпълнители, банките и монополните дружества и предложенията внесени от депутати, свързани с “вечния длъжник” и промени в касационното производство.

“Има ангажимент от мнозинството, че тези промени в законите ще бъдат финализирани през септември. Съгласие за участие декларираха именити магистрати, адвокати, професори и преподаватели по право и се надявам в тази много деликатна материя, да се направят обмислени и качествени промени, които да решат категорично проблемите на хората в изпълнителния процес”, заяви Мая Манолова. Омбудсманът бе гост на празника на община Невестино в област Кюстендил.

Като обществен защитник, Манолова ще държи на 5 знакови неща, които трябва да се променят:

Да не може граждани да е съден без да знае, практически зад гърба му; да има пропорция и съразмерност между изпълнителната принуда и размера на дълга, не да ти се блокира цялото имущество за малък дълг; да има таван в таксите, които събират ЧСИ, защото това е работата с която за най- кратко време можеш да събереш най- много пари и да ги събереш от длъжниците в България; гражданите да могат да обжалват оценките на недвижимите имоти, да не се продават имущества на безценица. И ако един длъжник иска да плати в рамките на съдебния процес да може да го направи, да не стига изобщо до ЧСИ”, коментира Мая Манолова. Това са 5 знакови неща, които искам да се направят, за да мога, аз като защитник на гражданите да съм доволна”, заключи тя.
Дарик- Кюстендил