Кюстендил може да забави и оскъпи проекта за депо в Кочериново
Кюстендил може да забави и оскъпи проекта за депо в Кочериново / netinfo

    Смяната на площадката за отпадъци в Кюстендил ще забави общия проект за регионално депо в Кочериново и изграждането на претоварни станции в Кюстендил, Благоевград и Дупница. Това ще доведе и до нови разходи от поне 20 000 лв, стана ясно на среща на представители на общините с експерти от РИОСВ- Перник.

     "Запознайте вашия кмет с документацията и сроковете, за да не бавим целия проект най-малко с пет месеца, колкото е процедурата за нов ОВОС. При нас  няма постъпило заявление за друга площадка в Кюстендил.", заяви директорът на РИОСВ Людмила Аначкова.

    Община, която няма програма за управление на отпадъците, няма да получи финансиране. В планираните претоварни станции ще се извършва сепариране на отпадъците. 

     "Този проект започна да се подготвя през 1999 г., а дори не сме навлезли във финална фаза. Консултантите трябва да са по-бързи, а администрациите на общините трябва да бъдат по-комуникативни помежду си" допълни Аначкова.

     За терена в Кочериново е необходимо да се промени статутът на земята, която ще се използва за депо. Тя засега е земеделска. Нужен е Подробен устройствен план и решение от министъра на земеделието, с което да се потвърди  промяната на статута.

    "Ще бъда безкомпромисна при налагане на административни санкции, когато това е нужно. Ще бъде престъпление да не получим пари от фондовете за депата." каза още Аначкова.