Клуб Зодиак подари ракетата ОСОГОВО на БАН
Клуб Зодиак подари ракетата ОСОГОВО на БАН / netinfo

Със свои доклади и постерна презентация членове на Клуб за АероКосмически Технологии "Зодиак" при НЧ "Зора-Кюстендил" и Школата по ракетомоделизъм от ОДК, гр.Кюстендил, участваха на състоялата се от 20 до 22 ноември международна научна конференция "Космос, екология, сигурност" SES'2013 в гр. София.

На деветото издание на тази конференция, която се организира от Института за космически изследвания и технологии на БАН, бяха представени над 130 доклади и презентации. Домакин беше Руският културно-информационен център.

 

 

 

Калин Крумов от клуб "Зодиак" направи презентация на тема "Използване на конвенционални GPS системи за проследяване на любителски ракети", Христофор Скандалиев представи доклад на тема "Изследване параметрите на екологично ракетно гориво КАЛИЕВ НИТРАТ-ИЗОМАЛТ" и презентация за трансграничния проект "Научно-изследователска ракета ОСОГОВО".
Постерната сесия на кюстендилските представители бе на тема "Любителска космическа програма ЗОДИАК".
В събитието взеха участие Мартин Митков и Димитър Моралийски, които също са членове на КАКТ "Зодиак".

Участието на любители по темите на космическите технологии беше успешен прецедент на конференцията и предизвика сериозни плодотворни дискусии сред присъстващите учени за бъдещо сътрудничество.

 

 

 

Самата ракета "ОСОГОВО", продукт на съвместния проект с клуб "Космогон" от Куманово, Македония, бе подарена на Института за космически изследвания и технологии на БАН и символиката на този акт бе в две направления - подадена ръка за бъдещо сътрудничество и също така като акт, който да провокира създаването на български геофизични ракети за научни изследвания.

Директорът на ИКИТ на БАН Проф. Петър Гецов лично прие дарената ракета и изрично подчерта своето желание да съдейства за включване на любителите в предстоящи научни програми.