Епизоотичната комисия в Кюстендил се тонизира
Епизоотичната комисия в Кюстендил се тонизира / netinfo

  Областната епизоотичнта комисия в Кюстендил се събра на спешно заседание, след първия случай на птичи грип в България.

  "Трябваше да си припомним мерките за недопускане разпространението на болестта на територията на Кюстендилска област, т. е. да си възвърнем тонуса", заяви директорът на Регионалната ветеринарно медицинска служба Латин Димитров. Той припомни, че от октомври месец не е спирал контрола и върху стоките, които преминават през границите с Македония и Сърбия. От тогава до сега са унищожени 13 тона животински продукти, като и в момента на ГКПП- Гюешево има задържани 100 кг. птиче месо и яйца. Договорено е взаимодействието с Регионален граничен сектор- Кюстендил.

  "Не бива да отпада вниманието на населението върху смъртността на домашните птици. Движението им трябва да се ограничи в дворовете. Необходимо е да се покрива фуража или да се съхранява на закрито, и най- важното трябва да се спазва лична хигиена", каза още доктор Димитров.

  Тази сутрин ветеринарни специалисти са се отзовали на сигнал за мъртва домашна кокошка в село Горна Козница. "Няма основание за притеснение и тревога", заключи директорът на РВМС- Кюстендил.

  Със заповед на Областният управител ще бъдат насрочени заседания на общинските епизоотични комисии в областта, като тази в Дупница ще се събере на 26- ти , а тази в Кюстендил на 28 юли.