Дъщерята на Сергей Корольов и първият български космонавт Георги Иванов в Дупница
Дъщерята на Сергей Корольов и първият български космонавт Георги Иванов в Дупница / netinfo

104 години от рождението на Сергей Павлович Корольов, 50 години от полета на Юрий Гагарин и 84 години от основаването на Професинолна гимназия „Акад. Сергей Павлович Корольов", бяха поводите в Дупница да присигне дъщерята на Сергей Павлович Корольов, Наталия и първият български космонавт Георги Иванов.

Само две гимназии в България, носят името на бащата на съветската космическа програма - професионалната гимназия в Дупница и ПМГ в Благоевград. „Горди сме, че днес посетихме едно от тези училища" каза при гостуването си в Дупница проф.д-р на медицинските науки Наталия Корольова. Заедно с нея бяха внучката и правнучката на Корольов - Маша и Елена. За Наталия Корольова това е четвърто гостуване в Дупница, като последното е било през 1987 година.

Тя направи кратка презентация на живота и работата на нейния баща. Учениците, а и учителите с интерес проследиха първите години на Сергей Павлович Корольов, ученическите му години, за да се стигне до полета на Юрий Гагарин в Космоса.

Наталия Корольова получи като подарък икона на Св. Иван Рилски.

Сред гостите бяха кметът на Дупница Атанас Янев, председателят на ОбС Явор Тодоров и зам.областният управител Даниела Годинова.

Към общинското ръководство Наталия Корольова отправи покана за гостуване в Москва и им благодари за поканата да дойде в Дупница.

Първият български космонавт Георги Иванов, който също беше в Дупница сподели пред аудиторията, че без Корольов е нямало да има полети, ако не е бил гения на Корольов. Нямало е да полети Гагарин, нито Нийл Армстронг, нито пък Георги Иванов. „Ние всички се прекланяме пред неговото дело" сподели Иванов.

„Земята е красива и крехка, трябва да я пазим" призова Иванов.