/ netinfo
Част от землищата на селата Бистрица и Самораново попадат в обхвата на последното предложение за определяне на защитена зона за опазване на дивите птици в останалата непокрита от зони част на „Рила буфер“, с което се разширява „Натура 2000“.

Към този момент от община Дупница не могат да посочат в какъв обхват са площите в землищата на Бистрица и Самораново, които ще попаднат в защитената зона и какви режими ще бъдат наложени.

МОСВ е възложило извършване на допълнителни научни изследвания за територията на предложената от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) нова защитена зона за опазване на дивите птици „Рила-буфер“.

България е поела ангажимент във възможно най- кратки срокове да се внесе на Национален съвет по биологично разнообразие направеното от Българско дружество за защита на птиците предложение за нова защитена зона “Рила буфер”. Забранителните режими са въпрос на коментар, предложения и приемане от съвета. Общините ще имат възможност да изразятсвоята позиция по тях.

Парк "Рила" - най-големият в България и един от най-големите в Европа

В края на април Съдът на Европейския съюз постанови Решение по дело Европейска комисия срещу Република България, съгласно което „като не е обявила за специална защитена зона цялото орнитологично важно място, обхващащо Рила планина, Република България не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на видове птици“.

Решението на Съда на ЕС е установително, като с него не се налагат финансови санкции на България. Зоната трябва да бъде определена с решение на Министерския съвет.

Министърът на околната среда и водите е запознал кметовете с обхвата на последното предложение за определяне на защитена зона за опазване на дивите птици в останалата непокрита от зони част на орнитологично важно място „Рила“. Предмет на опазване в проектозоната, съгласно това предложение, са 17 вида птици, посочени и в съдебното решение.