Д-р Александър Величков:Необходима е държавна намеса за решение на тежкия кадрови дефицит
Д-р Александър Величков:Необходима е държавна намеса за решение на тежкия кадрови дефицит / netinfo
Пулмо фтизиатричното / гръдно / отделение и микробиологичната лаборатория ще бъдат преместени в основната сграда на кюстендилската болница. В момента, те се намират в сграда над основната.
“Така ще бъдат спестени средства за режийни разходи. Дейността си прекратиха кожно и УНГ отделенията,  както и това по физиотерапия. Болницата ще разполага с кабинет по уши, нос и гърло болести и консултативно- денонощна помощ със специалисти УНГ, както и с двама рехабилитатори. При необходимост ще се канят за консултации и специалисти- кожни болести”, коментира пред Дарик изпълнителният директор на МБАЛ “Д- р Никола Василиев”, д- р Александър Величков. Всички тези реформи се правят с цел намаляване на разходите на лечебното заведение.
Всички звена, които покриват спешността функционират. Болницата е обезпечена и кадрово, но благодарение на работещи пенсионери- лекари и медицински сестри.
“Има тежък кадрови дефицит и на сестри и на лекари в цялата държава, но на държавно ниво нищо не се прави поне от 10 години. Трябват решения от Министерство на здравеопазването и Министерството на образованието и науката. Млади лекари, които да идват в кюстендилската болница няма”, каза още д- р Величков.
Средната работна заплата в кюстендилската болница е 900 лв. Заетите щатове са 406, от началото на април, след извършените съкращения.
 
Дарик- Кюстендил