Относителен дял на населението в риск от бедност или социално изключване  в област Кюстендил по години
Относителен дял на населението в риск от бедност или социално изключване в област Кюстендил по години / НСИ
34.8% или 43.8 хил. лица от населението на област Кюстендил се нуждае от специални грижи за преодоляване на бедността, социалното неравенство и изключването от активна трудова дейност, като тук попадат 30.2% от мъжете и 39.1% от жените в областта. Стойността на показателя се увеличава с 9.1 процентни пункта спрямо 2015 г., повече при жените - с 9.6 процентни пункта, в сравнение с мъжете - с 8.5 процентни пункта. Средно за страната през 2016 г. 40.4% от населението са били в риск от бедност и социално изключване.
Данните са изчислени с така нареченият Комбиниран индикатор. Показателят включва лица, живеещи в риск от бедност, с материални лишения и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност.
 
В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. За оценка на материалните лишения на домакинствата се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги, като например: ползване на едноседмична почивка извън дома, посрещане със собствени средства неочаквани финансови разходи, консумация на месо, пилешко или риба (или вегетарианския им еквивалент) всеки втори ден, ограничения при отоплението на жилището поради недостиг на средства, затруднения при плащането навреме на разходи за жилището.

През 2016 г. в област Кюстендил 23.3% от населението (при средно за страната 31.9%) живее в тежки материални лишения (ограничения в 4 от 9 показателя), като увеличението спрямо предходната година е с 3.3 процентни пункта.
 
Лица, живеещи в домакинство с нисък интензитет на икономическа активност, се дефинират като лица от възрастовата група 0 - 59 години, живеещи в домакинство, където възрастните (18 - 59- годишните с изключение на студентите от възрастовата група 18 - 24 години) работят под 20% от техния потенциал през референтния период.
Следвайки дефиницията, през 2016 г. 5.4 хил. лица на възраст 18 - 59 години  в област Кюстендил живеят в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, или 9.0% от населението. Спрямо 2015 г. относителният им дял нараства с 2.9 процентни пункта, информира Даниела Димитрова, началник на отдел “Статистически изследвания” в Кюстендил.
 
НСИ