Абсурдни правила унижават учениците с отличен успех в ПМГ
Абсурдни правила унижават учениците с отличен успех в ПМГ / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Нова схема за стипендиите през 2013 година / ПМС № 33 / поставя учениците, с отличен успех  от ПМГ „Проф. Емануил Иванов" в унизително положение, смятат учителите от гимназията.  Училищата от област Кюстендил разполагат с 92 лв. на ученик, които се разпределят по нормативни граници и вътрешни правила. Размерът на стипендиите за отличен успех зависи от това, колко са отличниците в едно училище, но в обратно- пропорционална зависимост.

В ПМГ отличниците с успех 5,50- 6,00 са 123 и ще имат увеличение на стипендиите с 1- 2 лв., при досегашните 21 лв. и наполовина по- малко от максимално възможните 50 лв.

„Фактът е абсурден. Не е за вярване, че става дума за училище- безспорен областен лидер и с престижни места в национални класации, като резултати от външни оценявания / състезания, олимпиади, зрелостни изпити /", се казва в становище на учителския колектив.

„Нашето училище получава такава сума за стипендии, че нашите ученици не само, че не могат да получат достойни стипендии, но и не могат всички да получат. Не става дума за това, че децата са дошли тук за стипендии, но те са стимул  и сигнал, доколко за обществото е важен техния труд. Търсим съдействие за намиране на някакво решение", коментира учителят на математика Елена Стоилова.

 „Ние сме един колектив, които милеем и ни е грижа затова, което става с българското образование и българските деца. Трудът на децата трябва да се оценява  в това безвремие, в което те са оставени, едва ли не да се справят сами. Променя се една наредба, с която уж достойно или качествено се оценява труда на ученика, който идва редовно на училище и има успехи, но не е направен разчет на броя деца, колко са отличните ученици, трябва ли на калпак да раздаваме средствата или трябва да се оценява труда на учители  и родители", заяви учителят по биология Росица Везенкова. Тя допълни, „Ние сме общинско училище, затова писмото ни е адресирано до председателя на ОС. Мисля, че може да се намери механизъм, да ни се помогне".

При финансова помощ от общината, в размер на 7- 8 хил. лв., стипендиите за отличните ученици в ПМГ могат да са в приличен размер.

Учителят по философия Динчо Желязков даде примери с други училища. В Езикова гимназия отличниците са 23 и ще получат максимума като стипендия. „Истинското сравнение обаче е с другите ПМГ в страната. При нас отличниците в 10-11 и 12 клас са 40% от общия брой ученици, толкова са и в гимназиите в Казанлък и Видин. В Монтана и Ловеч са по- малко. В Габрово и Стара Загора са повече, а във Варна и Бургас отличниците са от 60- 70%. В подобно на нашето положение е Гимназия „Христо Ботев" в Дупница, където имат над 300 ученици в горен курс и отличниците им са с 5- 6 повече, и също ще получават по 23 лв.", коментира Желязков.

Учениците от ПМГ са запознати с проблема  и сами са предложили стипендии да получават само колегите ми в затруднено социално положение.

„При нас трудно се учи, искат се знания и едновременно с това им даваме сигнал- няма нужда да учите. Обидно ни е", заключи Елена Стоилова.