6 финалисти от областта на национално състезание по творческо писане на английски език
6 финалисти от областта на национално състезание по творческо писане на английски език / netinfo

6 финалисти от Кюстендилска област на Четвъртото национално състезание по творческо писане на английски език. Над  4 000 деца от 180 училища в страната от 6-ти до 12-ти клас участваха в Четвъртото национално състезание по творческо писане на английски език тази година. Четири регионални международни журита, съставени от българи и чужденци, живеещи у нас, избраха най-добрите 112 есета. В края на март т.г. подбраните съчинения ще бъдат оценени отново от национално жури, което ще определи победителите в различните възрастови категории.


Тази година участниците от област Кюстендил са 122, като 6 от тях се класират за национално оценяване: Станислава Ризова от 10 "в" и Ерик Давидков от 11 "а" клас на ЕГ „Д-р Петър Берон" - Кюстендил; Ивана Мурджова от 6 клас и Йоана Борисова от 7 клас на ОУ „Евлоги Георгиев" - Дупница; Ралица Караджова от 6 клас и Ясен Стоилов от 10 клас на СОУ „Св. Паисий Хилендарски" - Дупница.
От общо 180 училища, участвали в конкурса , това с най-много финалисти на този етап от състезанието е Езикова гимназия „Пловдив", следвано от IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри" - Варна, ГПАЕ „Гео Милев" - Бургас и ГПЧЕ „Йордан Радичков" - Видин.
Най-популярните теми сред есетата, класирани за финалния кръг, са: "Представете си, че сте дърво и разкажете своята история", „Изберете два предмета в стаята и напишете диалог между тях", „Къде отиват чорапите, когато изчезнат", „Представете си, че имате голямо огледало, което говори. Какво казва?", „Защо рибите не говорят - защото не могат или защото знаят всичко?", "Вие сте нашественик от Космоса. Ще превземете Земята или ще я оставите каквато е?", „Една сутрин се събуждате и откривате, че можете да четете мислите на хората...".
Конкурсът по творческо писане на английски език насърчава децата да използват английския език по забавен начин и най-вече да мислят нестандартно. Той се провежда в България за четвърта поредна година по инициатива на Фондация „Корпус за образование и развитие - КОРПлюС" под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и с подкрепата на Посолството на САЩ и Американския университет в България.