3- ма в ареста след акция Лихварите, заемите са били с лихви от по 50- 100 лв. на ден
3- ма в ареста след акция Лихварите, заемите са били с лихви от по 50- 100 лв. на ден / ОД МВР- Кюстендил

72- часова мярка "задържане под стража" постанови Окръжна прокуратура- Кюстендил за 59- годишният Димитър Величков арестуван при днешната акция "Лихварите" в Бобов дол. Утре ще бъде внесено искане пред Кюстендилски окръжен съд за налагане на постоянна мярка "задържане под стража". За 24 часа са задържани още синът на Величков- Радослав / на 23 години / и 36- годишният Ивайло Тодоров- Кавала, който също се е занимавал с лихварска дейност, а в полицията има подозрения и с купуване на гласове по време на избори.

Разследването срещу семейство Величкови започва преди няколко месеца, след сигнал от гражданин, който твърди, че е изнудван и бит с полицейска палка. В последствие полицията открива палката и газов пистолет, които са ползвани за заплахи при лихварската дейност.

"Има доста фрапантни случаи. Заем от 800 лв., за 3 дни, при дневна лихва от по 100 лв. Заем от 100 лв., при дневна лихва от 50 лв., като във времето сумата се натрупва до 3 800 лв. До момента има 16 свидетели, някои от тях са защитени. Видна е волята на полицията за борба с престъпността и се надявам все повече хора да не се притесняват да ни съдействат", заяви директорът на ОД МВР- Кюстендил, комисар Георги Джоглев. Той допълни, че предстоят разпити на всички лица от тетрадките и документите, които са иззети при днешната акция.

От семейство Величкови са подавани няколко жалби срещу работата на полицаи от РУП- Бобов дол. "Целта е била демотивация на колегите", каза още комисар Джоглев.

Една тетрадка с имена на длъжници, дебитни и СИМ- карти са открити при претърсване дома на Ивайло Тодоров- Кавала. По случая е образувано ново досъдебно производство.

"По време на последните избори имахме информация, че Кавала работи за купуването на гласове, което още веднъж доказва, че лихварската дейност се преплита и с купуването на гласове", коментира директорът на ОД МВР- Кюстендил.