Завод за автомобилни части ще прави филиали в Хасковско
Завод за автомобилни части ще прави филиали в Хасковско / netinfo

Пространството между Димитровград и Хасково би могло да бъде една нова икономическа зона. Това заяви в Хасково изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. В началото на октомври ще бъде обявена очакваната голяма инвестиция, която ще се реализира на територията на община Димитровград и за която се работи от няколко години. Има още едно запитване от голям инвеститор за нашата област, стана ясно още на срещата. Става въпрос за разширяване на производството на завод за автомобилни части.

Агенцията и областната администрация организираха среща-дискусия на тема „Инвестициите в област Хасково - реалност и бъдеще“, на която присъстваха представители на бизнеса от областта, на общински администрации и граждани. В рамките на месец и половина това е втората среща по инициатива на областния управител Добри Беливанов с участието на БАИ, за да бъдат подробно разяснени и дискутирани възможностите за инвестиции в нашия регион.

Чрез окончателното завършване на АМ „Марица“ и скоростната жп линия „Пловдив-Свиленград“ стоките от Азия и Русия ще намерят своя път към Европа, каза Янев в контекста на разясняване стратегическото място на област Хасково. Той посочи като положителен факт, че немалък процент от големите инвестиции в нови обекти в промишлеността и селското стопанство са направени в по-малките общини на региона.

Въпросите на срещата бяха свързани с възможностите за привличане на инвеститори зад граница чрез по-добро представяне на страната ни на международни изложения, нуждата от работещи планове и стратегии за развитие на региона, който да стане благоприятен за инвестиции и т.н. Представител на Община Свиленград акцентира върху Индустриалната зона там и търсенето на стратегически инвеститор.

Да се работи в посока бившето летище в Узунджово да стане, примерно, карго-летище - това също бе едно от предложенията, които направи Стамен Янев.

Срещата имаше и още един акцент - разширяващата се дейност на Агенцията, която ще съдейства за реализирането на всяка бизнес идея и ще се ангажира с намирането на партньори в страната и чужбина.