Съдът отказа да върне Жоашен на Франция
Съдът отказа да върне Жоашен на Франция / Darik News
Съдът отказа да върне Жоашен на Франция
77443
Съдът отказа да върне Жоашен на Франция
  • Съдът отказа да върне Жоашен на Франция

Хасковският окръжен съд отказа изпълнението на европейската заповед за арест на Фриц - Жули Жоашен по обвинението, че е отвлясъл своя 3-годишен син. Мотивите на съда са, че в случая не е налице едно от задължителните условия- за двойна наказуемост, както и че българският наказателен кодекс не третира, като престъпление отвличането на дете от родител. Съдът отмени и мярката му за задържане под стража. Това бе и становището на окръжната прокуратура, което подкрепиха служебният защитник на Жоашен адвокат Ради Радев и самият той, макар и да даде съгласие да бъде екстрадиран. Искам да бъда свободен, каза той в залата. Като доказателство по делото днес бяха приложени европейската заповед за арест и протокол от разпит на съпругата му. Решението подлежи на обжалване в 5-дневен срок пред пловдивския апелативен съд.

Фриц Жоли Жоашен даде съгласие да бъде екстрадиран и по втората европейска заповед, издадена на 11 януари от Главния съд в Париж по обвинение за „участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове". Той се възползва от принципа на особеността и ще може да бъде разследван във Франция единствено за това престъпление. От днес тече задължителният 3-дневен срок, в който има право да размисли и оттегли съгласието си за доброволно предаване.

Съдът отказа да върне Жоашен на Франция
netinfo

В европейската заповед за арест е записано, че 29- годишният франццузин  Фриц Жоли Жоашен е бил в контакт с единия от братята Куаши, които убиха 12 души в редакцията на списание „Шарли Ебдо", както и че е пътувал в автобуса през България за Турция с лица, за които френските служби имат данни, че са част от мрежа за изпращане на бойци в Сирия, известна като  Иракски канал на 19-ти район на Париж- Шекхю Диакхаби, Имане Шанаа и Фехиме Аксой. Шекхю Диакхаби вече е бил в Сирия и Ирак и има присъда за незаконно влизане в страната. За Фехиме Аксой службите имат данни, че е с радикални възгледи. Имане Шанаа, според посоченото в заповедта, е от турски произход, с френски паспорт и е религиозна съпруга на Жоашен. Нейният брат- Йоанес Шанаа също е  разследван за участие в мрежа за изпращане на бойци в Сирия. Тъй като за тях обаче не е имало издадена европейски заповеди да арест те са били пропуснати от българските гранични власти с автобуса за Истанбул, от който Жоашен и 3-годишният му син бяха свалени на ГКПП „Капитан Андреево" в 3.30 ч. на 31 декември.