/ Община Свиленград
Денят на българската община - 12 октомври, отбелязаха заедно ръководният екип на Общинска администрация и Общинският съвет в Свиленград. Тържеството започна с поднасяне на венец пред паметните плочи на първия кмет на Свиленград след Освобождението през 1912 г. Спас Разбойников и на възрожденския учител Петър Станчов, дал името на града от свила-коприна.

Свиленград, Ден на българската община
Община Свиленград

По-късно в Ритуалната зала на общината директорът на библиотеката Иван Чончев разказа за дейността и първите решения на новосформираната община Свиленград отпреди 106 години.

Наред с преименуването на града и именуването на улици на герои и видни личности, сред първите задачи на новото общинско ръководство са били проблемите с изхранването и отоплението на жителите в селището, хигиената, организацията на стопанската дейност, данъците и глобите, разказа той. След разорението от 1913 г. първостепенна задача е било възстановяването на града и впоследствие приютяването на хилядите бежанци от Западна Тракия.

Нова Общинска библиотека откриха за празника на Свиленград

Денят на българската община е свързан с датата 12 октомври 1882 г., когато е публикуван първият Закон за общините и градското управление. Той регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България.