Социолози обещават шарен парламент
Социолози обещават шарен парламент / netinfo

Предстоящите парламентарни избори на 5 октомври вероятно отново ще поставят политиците в трудна ситуация. Това е изводът на агенция „Афис”, анализирайки резултатите от проведено между 16-21 август проучване на общественото мнение.

Седем са потенциалните претенденти за мандати в парламента, който предстои да бъде избран. Според прогнозата място в 43-тото Народно събрание ще има намерят ГЕРБ - 31,3%,БСП - 22,7%, ДПС - 10,1%, Реформаторският блок - 6,3%, АБВ - 4,9%, ББЦ - 4,5%,Патриотичен фронт - 4,1%, „Атака" - 3,2%. 12,9% са посочили, че биха гласували за други партии.

Още три-четири партии разполагат с реални шансове да прескочат бариерата от 1% и по този начин да направят числото на имащите право на държавна субсидия над 10, твърдят социолозите. 

Преднината на ГЕРБ е съществена и е трудно преодолима, но не е достатъчна за да се постигне заветното абсолютно мнозинство от 121 мандата. Това може да се случи само, ако в парламента попаднат три, най-много четири партии, което на този етап следва да бъде оценено като слабо вероятно.

Дни преди официалния старт на предизборната кампания интересът към предстоящите избори е сравнително висок, отчитат още експертите. Според данните избирателната активност ще достигне около 60% от имащите право на глас.

Социолози обещават шарен парламент
netinfo
Изненадващ факт е по-ниската степен на мобилизация при БСП в сравнение с основния й съперник ГЕРБ. Сравнително слаба е мобилизацията и в групата на „Реформаторския блок”, но сравнена с данните от предходния месец, бележи съществен ръст. Сравнително по-висока мобилизация на ядрата се наблюдава в електоралните групи на националистическите формации - „Патриотичен фронт” и „Атака”.

„България без цензура” е преминала в низходящ тренд на развитие. При тази формация е налице и сравнително най-ниската степен на мобилизация на твърдото ядро и висока степен на колебание сред нейните потенциални избиратели.