Разбиха престъпна група за кражба на коли, тарторът-хасковлия е задържан
Разбиха престъпна група за кражба на коли, тарторът-хасковлия е задържан / netinfo

Трима мъже са задържани за търговия с крадени коли. Престъпната група е разбита от пловдивските криминалисти. Установено е, че крадците са заличавали подменяли идентификационните белези на колите. Освен това са изготвяли фалшиви документи и ги регистрирали в страната ни или са търгували с тях в държави извън Европейския съюз.

В четвъртък 39-годишния Пламен от  Хасково, който е тартор на групата, трябвало да транспортира от Димитровград до Пловдив противозаконно отнет лек автомобил „Волво", с цел продажба. Около 19 часа той потеглил с колата от Димитровград, а пред него с „БМВ" шофирал съучастникът му на 29-годишния Димитър от Пазарджик. Двамата са задържани пред квартирата на Димитър в Пловдив в кв. „Гагарин" на ул ."Милеви скали", потвърди за Дарик шефът на „Криминална полиция" комисар Николай Кирков. Направен е оглед и е установено, че „Волво"-то е с регистрационни табели на друг автомобил, върху рамата му е извършена интервенция и колата е обявена за издирване.

Претърсено е и жилището, използвано от Пламен в Пловдив. От апартамента са  били иззети голям брой мобилни телефони, преносими компютри, регистрационни табели и документи за автомобили, стикери с номера на рами, снимачна техника. При обиска била открита и голяма сума пари, чийто произход е неизяснен.

Криминалистите са проверили общо три адреса в Пловдив и областта. Групата е наблюзавана близо два месеца. В къща в Брестовица, обитавана от 50-годишния Димитър под прякор Господа, са били намерени още скенер, лаптоп, италиански регистрационни номера на МПС, български свидетелства за регистрация на МПС, гумени матрици за полагане на печати, планки с изписани номера на МПС и копия на различни документи. В частен двор в Оризари  е открит лек автомобил „Фолксваген" с обявени за издирване регистрационни табели. От автоборса в града е  иззет лек автомобил „Тойота", който бил подготвен за износ.

И тримата мъже са криминално проявени. Те са задържани  за 72 часа. На тях са им повдигнати обвинения за укриване на вещи и смяна на регистрационни номера. Предстои наблюдаващият случая прокурор да прецени дали да бъде внесено искане за постоянна мярка „задържане под стража" за тримата. Предстоят множество експертизи и проверки за иззетите вещи и предмети.