Пасажът на Венера пред Слънцето - през опушено стъкло или очила за оксижен
Пасажът на Венера пред Слънцето - през опушено стъкло или очила за оксижен / Darik News, архив

Наблюдение с телескопи на предстоящото рано сутринта утре уникално астрономическо явление - пасаж на планетата Венера пред Слънцето, организират от астрономическата обсерватория и планетариум „Джордано Бруно" в Димитровград. Такова небесно явление ще може да се види отново едва след 105 години, разказа директорът Димитър Кокотанеков. Затова и от планетариума са организирали мобилен екип с телескопи край пътя от Димитровград за Хасково, в непосредствена близост до изхода от града. Рано сутринта - малко преди 7.00 ч., наблюдения и фотозаснемане ще има и от двора на планетариума, където очакват любопитните към пасажа на Венера граждани. Приготвири сме около 20 чифта специална очила, с които хората могат безопасно да видят астрономическото явление, разказа Димитър Кокотанеков.

При липса на специални очила е желателно да се използват или очила за оксижен или най-древното и изпитано средство за наблюдение на слънцето - опушено със свещ стъкло, посъветва той.

В края на тази седмица Димитровград ще е домакин на VІІ-та национална научна конференция на Съюза на астрономите в България. Тя започва в петък - 8 юни, и ще продължи три дни. Освен научни доклади програмата на форума включва рецитал на авторски песни и концерт на рок група „Контакт", в която участват преподаватели по астрономия от Софийския университет и това ще бъде дебют на групата, разказа още Димитър Кокотанеков.

Димитровград е домакин на конференцията по повод 50-годишнината на планетариума „Джордано Бруно", който е първият в страната. С почетни плакети ще бъдат отличени хората, дали своя принос за съществуването му, издаде в аванс директорът Димитър Кокотанеков.

Чуйте го с още информация в звуковия файл