Откриват пано АТРИУМ. Показват видео инсталация на тоталитарната архитектура
Откриват пано АТРИУМ. Показват видео инсталация на тоталитарната архитектура / DarikNews

С детско утро „Приказка за пътя” на пешеходната алея „България” в близост до централния площад започва от 10 ч. днес програмата по повод 66-я рожден ден на Димитровград. Тя продължава в 14 ч. с изложбата „ЕВРОПА по стъпките на АТРИУМ”, подредена на площад България и час по-късно с още една изложба- „БЪЛГАРИЯ по стъпките на АТРИУМ” в историческия музей. Това е видео инсталация, която фокусира вниманието върху българското участие в проекта, която е била показана при голям интерес в Седмицата на архитектурата в София.

Откриват пано АТРИУМ Показват видео инсталация на тоталитарната архитектура
netinfo

В 17 ч. на пешеходната алея „България” (юг) е предвиден пърформанс за откриване на стенно пано АТРИУМ. То е керамично, авторът му е художникът от Димитровград Георги Стойнев, а дошлите за откриването граждани ще могат да се включат в довършителните детайли. Паното се намира на гърба на банката срещу новата автогара. Целта е да наситим и облагородим подобни неугледни пространства, коментира ръководителят на проекта за Димитровград Живка Шишкова.

Откриват пано АТРИУМ Показват видео инсталация на тоталитарната архитектура
netinfo

 

АТРИУМ- Архитектура на тоталитарните режими от ХХ век в градското управление е пилотен проект, чиято крайна цел е създаване на транснационален културен маршрут в Югизточна Европа, който да получи статут „Маршрут на Съвета на Европа”. Това е един от съвременните способи за преосмисляне на този тип наследство и неговото съвременно използване, е записано в транснационалната проучване по АТРИУМ. В него участват 18 партньори от 11 държави- Италия, Словения, Унгария, Словакия, Румъния, Гърция, Хърватска, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, а от българска страна- министерството на културата, националният институт за недвижимо културно наследство и община Димитровград. 71 са описаните обекти в 10 държави, за които са събрани данни и е изработен специален темплейт. За Димитровград това са градският център, жилищният комплекс „Трети март” и парк „Пеньо Пенев”. България е представена още от градоустройствения ансамбъл „Ларгото” в София, паметникът на съветската армия там, дом-паметникът на БКП на връх Бузлуджа, НДК, държавната резиденция Бояна и монумента „Знаме на мира”.

В Димитровград вече пристигнаха Марио Мамбели от италианския град Форли, Дамян Костел от Яш, Румъния, кметът на Кутина, Хърватска, Андре Рудич и председателят на градския съвет там Никола Домитрович.