Лимит в кандидатите да извадят кръста въвеждат в Димитровград
Лимит в кандидатите да извадят кръста въвеждат в Димитровград / Община Димитровград

Утринна със златоустова литургия започна рано тази сутрин в димитровградския храм "Св. Димитър" по повод Богоявление. Литургията, която отслужва протойерей Георги Тодев ще продължи до 11.30 ч., когато според предварителната програма от църквата ще тръгне литийно шествие към брега на река Марица, за да бъде осветен кръстът във водите й, както повеляват традициите за Йордановден.

Тази година организаторите от община Димитровград и църковното настоятелство на храма "Св. Димитър" са въвели лимит за броя на желаещите да се преборят за кръста, обясни спасителят и треньор по плуване Емил Яворов. Това се прави заради правилата за безопасност, поясни той. Не повече от 15 мъже над 18 години ще имат правото да скочат в студените води на река Марица. Миналата година сред тях имаше и млада жена, както и непълнолетни деца.

Днес на брега на Марица край Димитровград няма да има кръщене, както се случваше в последните години. За такъв ритуал днес са се записали 3 семейства, но родителите не искат децата им да бъдат кръщавани в студените води на реката, обясни протойерей Георги Тодев.