Книга-оценка за бригадирското движение представи музеен уредник
Книга-оценка за бригадирското движение представи музеен уредник / Darik News

Книгата на дългогодишния уредник в димитровградския музей Василка Господинова «Младежкото бригадирско движение в България и димитровградската «Млада гвардия» 1946-1950 г.» представиха снощи в залите му. Тя е посветена на бригадирите и е плод на професионалния интерес към темата, многобройните срещи и разговори, които е провела с тях, както и на работата й със стотици документи. В 115 страници Василка Господинова има амбицията да даде на читатели обективен поглед за бригадирското движение с неговите плюсове и негативи. Проследена е хронологията му, неговата същност и развитие, местните бригади, интересни моменти от живота им, битовите условия, културно-просветната, физкултурната дейност, здравеопазването, свободното време на бригадирите, дисциплината и морала, пише в предговора на Николина Умурска- също уредник в музея. Основната част на книгата е посветена на националната младежка бригада „Млада гвардия” и приносът й за изграждане на Димитровград. Посочени са постиженията, но не са спестени слабостите и нелицеприятните страни. Оценките за тези събития са поднесени обстойно и обективно, а книгата се чете леко, уверява Николина Умурска.

Книгаоценка за бригадирското движение представи музеен уредник
netinfo

Изминало е достатъчно време, за да се гледа на младежкото бригадирско движение като на важно събитие от най-новата ни история  и то да бъде оценено исторически обективно. Големите изследователи сякаш се страхуват да нагазят в тази тема, защото според политическата ситуация това може да повлияе на кариерата им. Мен не ме е страх. Повече от 30 г. работих в димитровградския музей и просто не можеше да не напиша тази книга, сподели Василка Господинова.

Книгаоценка за бригадирското движение представи музеен уредник
netinfo

Да изследва подобни на бригадирското движение явления в САЩ, Германия и днешна Русия и направи обективен паралел с това, което е било в България, препоръча с усмивка екскметът от зората на Демокрацията в Димитровград Господин Георгиев. Бригадири ветерани споделиха спомени и поздравиха авторката, а други си припомниха ученическите и студентски бригади.

Книгаоценка за бригадирското движение представи музеен уредник
netinfo

 

Книгата «Младежкото бригадирско движение в България и димитровградската «Млада гвардия» 1946-1950 г.» е издадена с финансиране от община Димитровград по програмата за подкрепа на местни автори. 3 000 лв. бяха отделени от общинския бюджет за подпомагане на книгоиздаването през 2013 г. Председател на конкурсната комисия, която оцени представените до 31 март ръкописи, бе директорът на библиотеката Петко Каневски.