Хасковски медик на форум в Пенсилвания
Хасковски медик на форум в Пенсилвания / netinfo

За участие в 28-мия конгрес по остеопороза заминава в петък д-р Надежда Стайкова от ДКЦ “Св. Георги” в Хасково. Тя е единственият медик от Южна България, включен в 7- членната делегация от страната ни.

Българската група ще представи във Филаделфия, Пенсилвания доклад за съвременните методи на лечение и диагностика на остеопорозата. Общия доклад включва части от доклади представени на регионален форум през пролетта.

В него е представено и изследване на Д-р Стайкова за влиянието на медикамента “Миакалцит” при лечение на остеопороза. Включен е и анализ на резултатите от апаратурата в кабинета й.

Според обобщените данни при близо 30 % от прегледаните пациенти е открита остеопороза, при 20 на сто остеопинея, а останалите са здрави.

След завръщането си д-р Надежда Стайкова ще организира и кампания за профилактика на остеопорозата. Тази година тя ще бъде съчетана със световния ден на менопаузата 18 октомври. Общата кампания ще бъде преди Световния ден на остеопорозата- 20 октомври заради факта, че той е в навечерието на президентския вот.