Григор Димитров се класира на четвъртфинал на Уимбълдън
Григор Димитров се класира на четвъртфинал на Уимбълдън / Източник: Gulliver/Getty Images

Поредно страхотно постижение записа най-добрият български тенисист Григор Димитров, който отново се отчете с рекордно постижение. Хасковлията се превърна в първия български състезател, достигал до четвъртфинал на турнир от Големия шлем. Гришо победи Леонардо Майер с 6:4, 7:6(6), 6:2 в четвъртия кръг на Уимбълдън. Димитров продължава напълно заслужено, след чист успех, а в следващия етап ще се изправи срещу шампиона Анди Мъри. Това означава, че нашият представител в надпреварата намери място сред най-добрите 8 на турнира.

Българинът демонстрира тенис от много висока класа и вече жъни успехите на своя целенасочен труд. Дори прекъсването заради дъжд във втория сет на срещата за около два часа не успя да попречи на хасковлията.

Гришо ще срещне в сряда Анди Мъри, отстранил по-рано през деня вчера Кевин Андерсън с 6:4, 6:3, 7:6(6).

Българската звезда започна много добре мача, пласира два аса и спечели първия гейм на нула. Двубоят продължи с размяна на геймове, като определено българинът се справяше по-бързо и по-убедително със своите подавания. При 4:3 в първия сет, аржентинецът успя постави под напрежение Григор Димитров за 40:30, но българинът се справи, спаси брейк-бол, за да спечели гейма - 5:4. След това Григор Димитров успя да промени хода на мача, в най-добрия момент. Българският тенисист успя да запише пробив в ключовия гейм на първия сет. Григор поведе с 30:15, а при втората възможност за пробив, хасковлията се възползва от грешка на Майер за 6:4.

Във втората част мачът продължи да се развива с размяна на геймове, а българинът дори си позволи няколко маркови отигравания. Въпреки атрактивното си изпълнение, разтягане почти до шпагат на Григор Димитров при едно от по-дългите разигравания, Майер си взе подаването за 1:1. Григор демонстрира чудесно настроение на корта и много добър усет към топката в следващия гейм. Хасковлията показа зашеметяващо изпълнение през крака за 30:0, за да заслужи и аплодисментите на публиката - 2:1. Двубоят продължи в същия ритъм, с вземане на подаванията и размяна на геймове до 6:5 в полза на Гришо. Тогава дъждът прекъсна мача за два часа, при 30:15 за Майер.

Два часа по-късно, сетът влезе в тайбрек. При първия мачбол българинът допуска грешка, като прати топката в аут, но след това Майер направи двойка грешка и подари успеха в сета на Гришо с 8:6.

Без пробиви започна и третият сет, като проличаха повече непредизвикани грешки в играта на българина. Аржентинецът поведе с 2:1, а колебанията в играта на Григор Димитров започнаха да личат все повече, като допусна дори двойни грешки, но все пак успя да вземе подаването си за 2:2. След дългия гейм обаче, Григор Димитров се съвзе и записа пробив - 3:2. Въпреки ръмежа и мокрия корт, последва затвърждаване, Григор Димитров взе сервис-гейма си за 4:2, а след това спечели и мача след 6:2.

По този начин Димитров заработи 226 000 паунда от наградния фонд и 360 точки за световната ранглиста при мъжете.

Това е четвърта победа на Григор Димитров в Лондон от началото на турнира, като преди това записа победи над Александър Долгополов в 5-сетова драма, Люк Савил и Райън Харисън.