ГЕРБ представи кандидатите си за кметове на общини в Хасковско
ГЕРБ представи кандидатите си за кметове на общини в Хасковско / DarikNews

Областният управител Добри Беливанов е кандидатът за кмет на Хасково от ПП ГЕРБ. Това обяви на пресконференция днес председателят на националния предизборен щаб и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Анализът ни за Хасково показва, че е необходим човек с много по-различен профил от сегашния кмет- добър, честен, комуникативен, достъпен за гражданите и с богат административен опит. Считаме, че Добри Беливанов може да покрие тези критерии. Още повече, че двете социалогически изследвания, които направихме показват, че той е уважаван и добре приеман, като може да разгърне широка периферия, тъй като получава подкрепа от членове и симпатизанти на всички политически формации, каза Цветан Цветанов.

 

Единствената изненада в региона е за община Свиленград. Там общинската структура издигна лидера си Иван Андреев. Днес обаче, Цветан Цветанов не обяви кандидат за кметския пост в общината с аргумента, че това е тактическо решение, до което се е стигнало след разговори и с председателя на партията Бойко Борисов. Няма някаква интрига, обсъждат се 3-4 варианта и още няма окончателно решение, тъй като искаме да вземем най-правилното, каза Цветан Цветанов. Той не отрече, че сред обсъжданите варианти е и подкрепа за настоящия кмет на Свиленград Георги Манолов, чието управление Бойко Борисов на няколко пъти дава за пример по отношение и на привлечените в общината с проекти средства.

 

За Димитровград, Ивайловград, Симеоновград и Любимец ГЕРБ залага на настоящите кметове Иво Димов, Диана Овчарова, Пейчо Стайков и Анастас Анастасов, за чиято работа през този мандат Цветанов даде висока оценка. В Маджарово партията ще подкрепи независимия кандидат и настоящ кмет Милко Армутлиев. Нови лица са кандидатите за Харманли- Мария Киркова, Тополовград- Васил Сяров, Минерални бани- Петър Петров и Стамболово- Гочо Гочев. Това е силният отбор на ГЕРБ в Хасковско с капитан областният лидер Делян Добрев, за който съм убеден, че ще  постигне по-високи резултати, в сравнение с местните избори през 2011 г., посочи Цветан Цветанов.

Предстои в близките дни изпълнителната комисия да се произнесе и по отношение на листите за общински съветници. Дали кандидатите за кметове ще бъдат водачи, ще решават самите те и структурите по места, коментира Цветан Цветанов. По отношение на преференциалния вот той бе категоричен, че ГЕРБ няма да подкрепи нито едно предложение, което се прави в момента в парламента за промяна на изборното законодателство. Не е нормално, когато предстои редовен национален избор, да променяш условията за участие в 12 без 5, каза той. Не отрече, че ниският праг може да доведе до „изкривяване" и изборният кодекс се нуждае от промяна, но след финала на тези избори и след обстоен анализ.

Местната власт не трябва да бъде печелена с някаква самоцел, а да отговори на очакванията на хората, да създава повече предпоставки за инвестиции и повишаване на жизнения стандарт и благосъстоянието им, посочи Цветан Цветанов. С уверението, че ГЕРБ ще води позитивна кампания. На агресията ще отговорим с аргументи, смислен дебат и политики, каза той. Сред целите за предстощия вот посочи и повишаване на избирателната активност.