Винопроизводителят от Свиленград Георги Лозев и неговото семейство
Винопроизводителят от Свиленград Георги Лозев и неговото семейство / Георги Лозев, Личен архив
Ексмитничар става винар
92331
Ексмитничар става винар
  • Ексмитничар става винар
Хубавото вино се прави на лозето- това е рецептата на Георги Лозев от Свиленград, собственик на малка семейна винарна, в която вече работи и неговият 34-годишен син Тодор. Днес те по традиция почитат Св. Трифон- Деня на лозаря, като зарязват заедно с приятели в местността Езегре, в землището на свиленградското с. Сива река, където е 200-декаровият масив на Георги Лозев. Приятелите му го наричат Лозата. Стопанисва и ресторант със същото име, в който предлага виното, което произвежда.
Любопитна подробност е, че през 1998 г. Георги Лозев от митничар става… винар, след като доброволно напуска Митница-Свиленград. Дядо ми беше майстор бъчвар, а виното, което правеше, беше високо ценено от близките и приятелите. Още от 1981 г., след като се върнах от казармата, се наложи и аз да се включа в семейното винопроизводство, защото нямаше кой друг и ето, че това се разви в малък семеен бизнес, разказва днес Георги Лозев. Той е доволен, че синът му също проявява интерес, а и има наследствения усет. Имам и внук, който засега е твърде малък, но вече проявява любопитство към това, с което се занимава баща му, казва той.  

Лозовият масив на Георги Лозев
Георги Лозев, Личен архив

Запазихме старите традиции за производство на вино, подбрахме най-хубавите гроздове от лозето си в землището на с. Сива река и създадохме екологично производство. Освен традиционните сортове мерло, сира, каберне, отглежда и френския марселан, за който казва, че е изключително качествен и самостоятелно и в купаж.
Не са им чужди и иновациите- поръчки за вино приемат и със заявки по електронна поща, а пратката пътува с куриер. Също така брандират бутилки вино с персонализиран етикет според желанието на клиента.
След като в годините Георги Лозев посетил различни страни, прочути с вината си, иска да пренесе в родния Свиленград най-доброто от това, което е видял там и да премести винарната край лозовия масив. Намерението му е това скоро да се случи и се надява природата да бъде благосклонна и през 2017 г. реколтата от грозде да е добра. По думите му хубаво вино се прави на първо място с качествена суровина, а тайните съставки са: любов към това, което правиш, желание да се занимаваш с него и вяра.

Винарната в Свиленград
Георги Лозев, Личен архив

Свиленград е малък, но има доста лозари и винари. Всички се познаваме, уважаваме и дори сме сформирали нещо като клуб. Всяка година почитаме Св. Трифон, а с новите и стари календари се случва празникът да започне от 1 февруари и да продължи поне до 14 февруари, коментира с усмивка Георги Лозев в „Събеседникът” на Дарик-Хасково. Чуйте го в приложения файл.