Димитровград - в първата работна среща по проект Атриум-Архитектура на тоталитарните режими
Димитровград - в първата работна среща по проект Атриум-Архитектура на тоталитарните режими / DarikNews, архив

За първата 4-дневна работна среща по международния проект „Атриум" замина 3-членният му екип от Димитровград - главният уредник на дома-музей „Пеньо Пенев" Живка Шишкова, експертът „Култура" от общинската администрация Женя Димитрова и счетоводителят Златка Ганчева. В семинара участват представители на всички 19 партньори от 12 страни.

Темата е третият работен пакет, в който България има важна роля, тъй като ще изготвя схемата-алгоритъм за идентификационните картони на всички обекти, които ще претендират да бъдат част от международния туристически маршрут, обясни Живка Шишкова. Първият ден сме в Букурещ, следващите три - в град Яш, почти до Молдова, където ще е същинската работа на конференцията, уточни тя.

Проектът „Атриум" обединява 12 държави, сред които Италия, Унгария, България, Словакия, Румъния, Гърция, Хърватия, Сърбия, и др. Идеята е да бъде създаден европейски маршрут за тоталитарен туризъм. Целта на проекта, който е с продължителност 30 месеца, е да се изготви транснационален културен маршрут, който да популяризира архитектурата. След разработването му в детайли, той ще бъде представен в Съвета на Европа, а след това и пред световните туроператорски агенции. Освен Димитровград, в атрактивния маршрут е включена столицата София, както и градове, като Тирана, Букурещ, Братислава, Кошице, Форли и др., като от всеки предлагат по шест обекта, които да бъдат описани и картотикирани.

Димитровград ще участва с архитектурния ансамбъл на централната градска част, деклариран за недвижима културна ценност от национално значение от министерството на културата след редица експертни оценки от архитекти, изкуствоведи и урбанисти.  Архитектурният комплекс включва 11 жилищни блока, сградите на хотел "Москва" и на общинския театър "Апостол Карамитев". Към маршрута на „Атриум" общината предлага и парковете „Пеньо Пенев" и „Марица". Партньор е и Националният институт за недвижимо културно наследство.

Димитровград започна работа по проекта „Атриум-Архитектурата на тоталитарните режими на XX век" през месец май, когато директорът "Хуманитарни и социални дейности" Милена Тодева участва в предварителна среща на градовете-партньори в италианския Форли. В края на юни кметът Стефан Димитров (сега председател на общинския съвет) посети Форли и се срещна с Управителния съвет на проекта, за да заяви желанието за участие в него. Определеният за Димитровград бюджет е в размер на 105 000 EUR. Съфинансирането от българска страна - 15 на сто от общата сума, за което местният парламент даде благословията си.