Д-р Николай Колев: Виното понижава кръвното. Ако е в малки количества
Д-р Николай Колев: Виното понижава кръвното. Ако е в малки количества / netinfo
Д-р Николай Колев: Виното понижава кръвното. Ако е в малки количества
50365
Д-р Николай Колев: Виното понижава кръвното. Ако е в малки количества
  • Д-р Николай Колев: Виното понижава кръвното. Ако е в малки количества

Виното, както и концентратите понижават кръвното налягане, ако са в малки количества, обясни в студиото на Дарик специалистът по вътрешни болести и обща медицина д-р Николай Колев. Ако се приема вино над 200 мл и концентрат над 40-50 мл, тогава налягането се повишава.

Промените в климата влияят ли на кръвното налягане? И кога е по-опасно - когато е много студено, или когато е много топло? Наследствена ли е хипертонията? Или съответно ниското кръвно налягане?

Кои са най-характерните симптоми на повишено налягане?

На колко време е добре да се правят изследвания - например измерване на холестерола, ако сме с наднормено тегло?

Виното и кафето повишават ли налягането или тази теория вече отпадна?

Трябва ли често да си мерим кръвното и в крайна сметка пък няма ли да развием параноя така?

Долната граница - какво се прави, когато двете се сближат? Трябва да се вдигне горната или пак да се приемат диуретици, за долна граница?

А когато много се раздалечат, какво се прави? И кое е по-опасно - сближаването или раздалечаването на границите?

Когато се мери кръвното с механичен апарат, три пъти ли се мери и се взема средна стойност, или не е нужно чак толкова? И има ли значение на коя ръка се измерва?

За един човек на средна възраст, чието тегло е в нормата, но не е спортен тип, а най-обикновен, какъв е нормалният пулс - при мъжете и съответно при жените? Или това си е индивидуално за всеки човек?

Може ли един хипертоник да спре лекарствата, ако започне да живее здравословно, да яде повече зеленчуци и плодове, немазни и безсолни храни, да спре цигарите и алкохолът?

Ако по някаква причина човек рязко вдигне много високо кръвно, непременно ли ще получи инсулт, или ще има време да се реагира, например докато дойде Бърза помощ? Това от издръжливостта на кръвоносните съдове ли зависи?

След каква възраст трябва да се приемат разреждащи кръвта средства, антиагреганти, заради тромби, съсиреци, стеснени съдове от атеросклеротични плаки и т.н.? - отговорите на всички тези въпроси чуйте от д-р Колев в звуковия файл: