Параклис "Св. Екатерина", Димитровград
Параклис "Св. Екатерина", Димитровград / Дарик радио, Хасково, Архив
Чешма-паметник, посветена на хората, които чрез донорство са дарили живот, ще открият от 16 ч. днес в парка до болницата „Св. Екатерина“ пред параклиса с името на светицата. Инициативата е на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Реализира се с подкрепата на община Димитровград и това е втората такава чешма в страната, след София. Предстои да бъдат открити и в градовете Плевен и Велико Търново, Пловдив, Смолян, Шумен и Варна. Сред поканените гости за церемонията в Димитровград днес са представители на Народното Събрание, Министерството на здравеопазването  и водещи български трансплантолози.
 

Ще декларираме желанието си да дарим органи с донорска карта


Кампанията „Дари живот“, която сдружението реализира, има за цел да подкрепи и насърчи донорството в България, както и да насочи вниманието към проблемите и добрите практики при реализирането на донорски ситуации и увеличаване на броя донори. В основата на проблема у нас стои именно тяхната липса – докато хиляди се нуждаят от присаждане и чакат да се появи подходящият за тях орган, през 2018 г. в страната са извършени  42  трансплантации, като 16 от трупни донори и 7 от живи. В момента за трансплантация чакат близо 2000 души, от които 1016 се нуждаят от нов бъбрек, 46 болни очакват здраво сърце, 46 души - черен дроб, 17 души - бял дроб, 11 болни- панкреас, около 500 очакват роговица, за да прогледнат, а над 1000 - стволови клетки.
 

Министър Ананиев: Целта ни е през 2021 г. да направим първата белодробна трансплантация


Председателят на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация Стефан Тамбуев, който днес ще открие чешмата-паметник в Димитровград заедно с кмета Иво Димов, споделя: „Мисията на кампанията  ДАРИ ЖИВОТ  е да покаже, че  донорството е не само най- висшата изява на милосърдие, но и изключителна възможност частица от теб да продължи съществуването си в спасения живот на друг човек.  Добре е да знаем, че с едно съгласие за донорство могат да бъдат спасени до седем човешки живота. Затова в България е необходимо да се усъвършенства реда и организацията на органното донорството чрез увеличаване на донорските бази и чрез създаване на по-добра мотивираност в  координаторите по донорство, както и регистър за волеизявленията хората по отношение на донорството.“

България е на последно място в ЕС по брой донори на 1 000 000 души население според официалната статистика за 2018 г. Испания е лидер в класацията с показател 34,2 донори на милион население, докато в България той е едва 1,2 на милион население, информират от сдружението.