6 художници, сред които и Светлин Русев, рисуват от днес Димитровград
6 художници, сред които и Светлин Русев, рисуват от днес Димитровград / DarikNews Живка Тодорова

Пленер, с участието на утвърдени майстори на българското изобразително изкуство и млади художници организира община Димитровград за първи път след 20-годишно прекъсване на тази традиция. От днес академик Светлин Русев и студентите му- председателят на Съюза на българските художници проф. Ивайло Мирчев, почетният гражданин на Димитровград Владимир Пенев, син на поета- духовен символ на града Пеньо Пенев и младият Атанас Атанасов рисуват в продължение на седмица в града. Пленерът ще продължи до 20 август, като в него ще участват и художниците Милко Божков и Стефан Чурчулиев, чиято е инициативата.

6 художници сред които и Светлин Русев рисуват от днес Димитровград
netinfo

Концепцията за подбора е да бъдат представени 3 възрастови генерации творци- академик Светлин Русев, неговите ученици- вече утвърдени художници и най-младите, като Атанас Атанасов, коментира Стефан Чурчулиев.

Идеята е да възстановим и съживим една забравена в последните 20 години традиция, като по този начин фондът на димитровградската галерия „Петко Чурчулиев” да бъде попълнен с творби на стойностни автори. Всеки от участниците в пленера ще дари по една своя картина, а рисуваните по време на седемдневката на открито, ще бъдат показани в изложба на 28 август, като част от програмата за Дните на Димитровград, информират от общината.

Пленерът „Димитровград-2010” няма конкретна тема, но засега сме избрали нещо много типично за града- индустриалния пейзаж, коментира Стефан Чурчулиев. Днес, заедно с академик Светлин Русев, вече рисувахме на кариера край Димитровград, разгледахме и скицирахме определени детайли и в химическия завод, разказа той.

Репродукции на произведения от шестимата автори ще бъдат включени и в третото издание на луксозния годишен календар на Димитровград, който общината издава за рождения му ден- 2 септември.

Фондът на димитровградската галерия „Петко Чурчулиев” включва 2 125 работи, като в последните 20 години се отделяха много малко средства за закупуване на нови картини, разказа главният уредник Надежда Стойнева. За последен път организирахме пленер в Димитровград през август 1989 г., спомня си тя.