2 февруари- Световен ден на влажните зони
2 февруари- Световен ден на влажните зони / РИОСВ-Хасково

Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. През 1971 г. на същата дата в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони - Рамсарска конвенция.

В списъка на конвенцията за влажните зони с международно значение, България е представена с 11 влажни зони, с обща площ 35 273 хектара. Това са "Атанасовско езеро","Комплекс Беленски острови", "Дуранкулашко езеро", "Остров Ибиша", "Шабленско езеро", "Местността Пода", "Поморийско езеро", "Комплекс Ропотамо", "Езеро Сребърна", "Езеро Вая" и „Карстов комплекс Драгоманско блато".

 

През 2011 г. Министерството на околната среда и водите допълни националния списък на страната с влажни зони с международно значение с „Карстов комплекс Драгоманско блато", който включва едни от последните опазени в България карстови блата. Това е най-новата влажна зона за страната, включена в списъка на конвенцията на 11 февруари 2011 г.

Темата за 2016г. е „Влажните зони и нашето бъдеще-  устойчив поминък“. Избрана е, за да се акцентира на жизненоважната роля на влажните зони за настоящото и бъдещо благополучие на човечеството и да се насърчи разумното ползване на всички влажни зони, коментират от РИОСВ-Хасково. И припомнят, че това е първият празник за годината в екологичния календар. По традиция от инспекцията отправиха покана към детски и учебни заведения да организират информационни и образователни кампании по повод Световния ден на влажните зони, свързани с темата за 2016 г.