2 386 лв. събра благотворителният концерт „65 рози”
2 386 лв. събра благотворителният концерт „65 рози” / DarikNews

2 386.15 лв. е събраната от благотворителният концерт „65 рози" в димитровградския театър снощи. Той бе организиран от асоциация „Муковисцидоза", в партньорство с община Димитровград, театър „Апостол Карамитев", театрална школа „Апропо" на детския и младежки център. С набраните от даренията средства ще бъде създаден фонд за закупуване на кислородни апарати- жизненоважни при влошаване състоянието на болните от муковисцидоза. В Димитровград от нея е засегнато едно дете, в Хасково- три, над 200 са в страната, съобщи председателят на асоциацията Светлана Атанасова. Между 1 500 и 2 000 лв. е цената на един кислороден апарат.

2 386 лв събра благотворителният концерт 65 рози
netinfo

От продажбата на билети за концерт, в който безвъзмездно се включиха над 85 изпълнители от местни състави и школи, са събрани  1 320 лв. 300 лв. е дарила банка, от други волни пожертвования са постъпили още 56 лв. В урната за дарения на входа на димитровградския театър" организаторите на проявата преброиха 710.15 лв.

Муковисцидозата е генетично, прогресиращо заболяване, което засяга основно белия дроб и почти всички органи на човешкото тяло. Лечение няма, но с подходяща животоподдържаща терапия болестта може да се контролира. Животът с муковисцидоза е постоянна борба, ежедневни физиотерапии, прием на медикаменти и хранителни добавки, а кислородните апарати за глътка живот, коментира Светлана Атанасова, която благодари на всички участници, организатори на концерта и дарителите.