Връчиха два акта за административно нарушение по случая с починалата родилка Десислава Манолова
Връчиха два акта за административно нарушение по случая с починалата родилка Десислава Манолова / Dariknews.bg, архив
Връчиха два акта за административно нарушение по случая с починалата родилка Десислава Манолова
67660
Връчиха два акта за административно нарушение по случая с починалата родилка Десислава Манолова
  • Връчиха два акта за административно нарушение по случая с починалата родилка Десислава Манолова

На д-р Нели Савчева, директор на габровската болница и на завеждащия акушер-гинекологичното отделение д-р Димитър Ангелов са връчени актове за административни нарушения във връзка със случая с починалата родилка Десислава Манолова и нейното бебе.

- Д-р Савчева, вчера са връчени два акта във връзка със смъртта на родилката Десислава Манолова и нейното бебе!

- На 24 октомври получих акт за установяване на административно нарушение във връзка със случая с родилката Десислава Николаева Манолова. Актът е за административно нарушение към лечебното заведение. Той е свързан с нарушение на стандарта по акушерство и гинекология. Описани са три нарушение, направени от колегите акушер-гинеколози. Те не  са свързани с лечебното заведение, а с дейността на конкретни лица. Първата забележка е, че в историята на бременността и раждането не е изчислен определен термин, което е нарушение на стандарта. Следващата забележка е, че не е определена прогнозата на раждането. Не е съставен план за акушерско поведение. Имам тридневен ред, в който да обжалвам акта за административно нарушение.

- Вторият акт е връчен на завеждащия на отделението!

- Заедно с мен беше връчен акт за установяване на административно нарушение на началника на отделението по акушерство и гинекология. Нарушенията при него са, свързани с изпълнение на задълженията на началник на отделението в рамките на закона за лечебните заведения. Актовете се връчват индивидуално и този акт е връчен на д-р Димитър Ангелов.

- Какви ще бъдат наказанията на извършилите нарушенията?

- В Рамките на следващата седмица ще огледаме с юриста нарушенията и ще преценим какви ще бъдат наказанията на лицата, които в тези актове са установени като нарушители.

- Можем ли да ги назовем, освен д-р Ангелов?

- Не, освен д-р Ангелов не мога да назова никого. Трябва да се консултирам с юрист, защото трябва да се разгледат допълнителен брой документи, свързани с историята на заболяването и да се види кой лекар не е написал нещата в историята на заболяването, защото засега административните нарушения са тези – извършена дейност по стандарт, свързана с писмени документи, които липсват в документацията на родилката.

- Лекарите, които бяха упоменати на пресконференцията в началото на октомври са д-р Ангелов, д-р Колева, която е направила израждането и д-р Анчев, който е бил лекар на родилката. За тях ли става въпрос в акта?

- Аз нито потвърждавам имената на тези колеги, нито ги отричам. Самата аз не съм прегледала историята на заболяването. Не крия имена на колеги, а просто не е коректно да споменавам. Не съм прегледала в детайли документацията към този момент, за да кажа кой точно не е изпълнил т. 2.3, т. 2.6 и т. 2.7 на стандарта.

- Разбира се! Аз споменах имената, които бяха казани на пресконференцията.

- Тук става въпрос за цитиране на нарушения във водене на документацията. То не е свързано с процеса на самото раждане, а с процеса на наблюдението на жената. Казвала съм едно нещо – ще има наказани лица, когато има доказана вина. Не искам да бъда притискана да влизаме в потенциала на случая в Горна Оряховица. Ще има наказани лица при вина, въпреки че всичките акушер-гинеколози са участвали без изключение в наблюдението на тази жена. В историята на заболяването почти няма акушер-гинеколог, който да не е минавал визитация и да не е преглеждал тази жена. Но трябва да диференцираме нещата и да сме наясно с поети вини. Това което излиза от резултата при акта е за установяване на административни нарушения, свързани със стандарта. През последните дни се случиха и други неща. Бях разпоредила да се изследват всички лица в отделението за носителство на стафилокок. Припомням, че носителството на стафилокок в българската популация по научни данни е над 30%. Говорим за здраво носителство. Днес имаме устно потвърждение от Референтната лаборатория, че носителите на стафилокок, които изолирахме – една акушерка и три санитарки не са носители на същия щам, който причини сепсиса у родилката. Те са носители на стафилокок, но на друг щам.  Знам, че интересът към случая е изключително голям, но въпреки това не искам преди да се произнесат експертите да посоча, кой има вина. В този момент все още не разполагам с протокол от аутопсия.