Творбите на Асен Пейков ще останат по- дълго в Севлиево
Творбите на Асен Пейков ще останат по- дълго в Севлиево / netinfo

Творбите на Асен Пейков може да останат за по-дълго време в Севлиево. Експозицията с голяма част от творбите на Асен Пейков в новата художествена галерия в Севлиево може да бъде разгледана до края на месеца. След тази дата голяма част от експонатите, които са собственост на частни колекционери от страната ще бъдат върнати. По всяка вероятност обаче, творбите на скулптора от фонда на Националната художествена галерия (НХГ) ще останат по-дълго, заради големият интерес на севлиевци към изложбата.

В момента ръководството на общината води преговори с НХГ за предоставяне скулптурите от техния фонд на севлиевската галерия за поне една година. Идеята е те да бъдат част от постоянна експозиция, като по този начин повече ценители на изобразителното изкуство ще имат възможност да видят шедьоврите на Асен Пейков.

На 1 август, когато в града ще пристигне главният уредник на НХГ Слава Иванова, ще стане ясно, дали и творбите на скулптора, собственост на други галерии от страната ще останат за по-дълъг период. Все още не се знае и дали известният мраморен шах ще остане в новата галерия. Още през юни Община Севлиево изпрати писмо до главно управление на архивите към министерски съвет, с молба творбата да остане в родния град на скулптора.