/ ПП ГЕРБ

Групата на общинските съветници от ГЕРБ-Габрово осигуриха награда за тазгодишното издание на Националния  фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана“, с. Жълтеш, който се провежда под патронажа на Министерството на културата. Наградата – картина на къщи с архитектурна стойност от габровския край, осигурена от общинските съветници от ГЕРБ, е за най-млад творчески колектив, която се връчва за първа година. Тя отиде при група „Габровски гласчета“ към НЧ „Габрово – 2002“.

Гости на фестивала бяха общинските съветници от ГЕРБ-Габрово Светла Григорова и Катя Христова. Григорова поздрави организаторите и участниците от името на групата съветници от ГЕРБ-Габрово. „Символно и знаково е, че тук, в център на България, са се събрали хора от цялата страна, които представят своите традиции и обичаи.

Пожелавам ви този фолклорен събор да се провежда още дълги години и да събира представители от още много кътчета на хубавата ни страна. Благодарим ви, че съхранявате и предавате нашите традиции и обичаи“, каза Светла Григорова.

Националният фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана” се организира от Народно читалище „Светлина - 1927”, с. Жълтеш, Кметство с. Жълтеш, Община Габрово и под патронажа на Министерство на Културата.

Целта на фестивала е издирване, изучаване, съхранение и популяризиране на автентичния български фолклор с многообразието и спецификата на различните фолклорни области в България, поощряване на приемствеността за предаване на автентичния фолклор на младото поколение, превръщане на фестивала в празник на духа, в място за личностен и творчески обмен между участниците.