Култова ръка на бог Сабазий
Култова ръка на бог Сабазий / Регионален исторически музей Габрово
Култовият предмет е обявен културна ценност на месец декември
През юли 1970 година жител на севлиевското село Градница оре нивата си. От земята излиза странен предмет – бронзова ръка, чиито жест наподобява християнската благословия. Трите пръста – безименен, показалец и среден, са вдигнати нагоре, а другите два са свити. Ръката е куха отвътре, а отвън е изпъстрена с много орнаменти. Виждат се животни и растения, познавачите могат да открият жезлите на божества. Интересна находка, която орачът дава на председателя на тогавашния Общински народен съвет. Градница е част от област Габрово и съвсем естествено бронзовата ръка преминава във фонда на Историческия музей.

Рядко може да се види такъв предмет. Освен в Регионален исторически музей-Габрово, у нас има в частни колекции и във фондовете на няколко културни институции.

Бог Сабазий не е непознат за съвременните хора. Популярни автори на художествена литература го вмъкват в своите произведения. Археологът Росен Йосифов обяснява, че Сабазий е трако-фризийско божество.

Култовата му ръка, използвана по време на обреди, бе обявена за културна ценност на месец декември в Регионален исторически музей-Габрово.

„Фригия е в Мала Азия, в днешна Турция. Култът към Сабазий е пренесен от траки, за които има сведения, че са пътешествали още през 13-12 век преди Христа.  Заедно с тях, почитането на Сабазий се връща в Тракия и се разпространява в цяла Европа.“

Росен Йосифов разказва, че най-силно е развита вярата в бог Сабазий от 1-ви до 4-ти век, в рамките на Римската империя. Култови ръце на божеството се откриват на територията на целия континент - в засипания от лава град Помпей, в днешна Швейцария, в Русия, в Англия. Култови предмети, свързани със Сабазий има и в САЩ.

По думите на Росен Йосифов, в България намерените култови ръце на бога са пет. Археологът разказва за административната и религиозна обстановка по нашите земи от времето, когато ръката на бог Сабазий е ползвана в обредите на почитателите на този култ.

В РИМ-Габрово ще бъде открита юбилейната изложба „25 години ателие Енкуастика”

„Четирите, в това число и съхраняваната в РИМ-Габрово, са бронзови, а едната е от слонова кост. През периода на античността земите от нашия регион попадат на територията на Августа Траяна, днешна Стара Загора, където е имало религиозен сенкретизъм. По-късно тук се създава провинция Долна Мизия.“

През 2000 година, когато Брюксел е една от културните столици на Европа, ценната култова ръка на Сабазий, собственост на РИМ-Габрово е включена в големия арт-фестивал „Европалия“, който се провежда в столицата на Европа. 
Някои съвременни автори се опитват да свържат култа към Сабазий с християнството. Жестът, който е представен с бронзовата ръка, съхранявана в РИМ-Габрово, напомня на християнската благословия.

Росен Йосифов насочва вниманието към двата пръста – среден и показалец, върху които има мълния с кацнал отгоре й орел.  Птицата днес липсва, вероятно е отчупена през вековете. Запазени са само краката й. Върху палеца е сложена борова шишарка.
 

Бог Сабазий
култовата ръка на бог Сабазий


Има смесване на култовете към други божества. Върху вътрешната част на ръката са изобразени флейта и овнешка глава. Върху двете тесни страни са маслинова клонка и кадуцей – летящ жезъл на бог Хермес, завършващ с две змии. На обратната страна се виждат костенурка, жаба, гущер. Не е пропуснат и тирса – жезъла, на бог Дионис. От основата на ръката тръгва змия, която завършва в горната част.
Ръката е куха и в долната си част има малък отвор, който помага да се постави върху жезъла на жрец на Сабазий. Основната идея е свързана с прераждането. Затова се смесват и култовете към земята и слънцето, чрез отделните изображения. Сабазий от земно се превъплъщава в небесно божество.

Изложбата „Св. Петка - духовната покровителка на Габрово“ бе открита на чардака в Дечкова къща

Прераждането и преминаването в различни състояния е представено в най-изчистена форма при Орфизма. Освен Регионален исторически музей-Габрово, музеите в Добрич, Стара Загора, Плевен и частната колекция „Арес“ съхраняват такива ръце на Сабазий.  Те са с големина около 12 см. Култовата ръка от музеят в Добрич е от слонова кост, но не е толкова богато инкрустирана.
Идеята на екипа на РИМ-Габрово е култовата ръка на бог Сабазий да стане част от бъдещата нова експозиция на културната институция, за която е необходимо много сериозно финансиране. До осигуряването му, музеят в Габрово представя ценните си експонати в различни изложби или като културни ценности.

За месец декември за такава е обявена култовата ръка на Сабазий.