Проект събира 100-те национални кръчми
Проект събира 100-те национални кръчми / 100tekrachmi.bg

Сини сливи с бекон, мекици, страдащи от гигантизъм, охлювена чорба с коприва, ребърца от шаран и динозавърска пържола. Всички тези вкуснотии се предлагат по заведенията у нас. А съвсем скоро ще можете лесно да разберете кои са уникалните родни заведения, къде можете качествено и на добри цени да похапнете след плаж във Варна, след разходка във Врачанския Балкан или обикаляйки стария Пловдив.

БЕЗПРИСТРАСТНИЯТ ПОГЛЕД НА КРЪЧМАРСКИЯ СТОПАДЖИЯ

Повече от 120 години след Щастливеца и началото на организирания туризъм по тези ширини, двама ентусиасти си поставиха задачата да представят 100-те национални кръчми като туристически дестинации. Какво ги подтиква? Основно липсата на пълен и изчерпателен списък на стоте най-яки кръчми в страната.

„След години раздаване и веселба по кръчмите из цялата страна се зачудихме как така няма организация за посещение на най-яките места. Искахме да разберем местата, където можеш да избухнеш - специално и със случай или след упорита борба с километри, жажда, глад и студ и пек", споделят авторите на идеята. Те са двама млади мъже - пловдивчанинът Димитър Борнутев се занимава с образование. Партнъорът му в смелото начинание Николай Янински пък си изкарва прехраната в банковия сектор.
В свободното си време и двамата напоследък правят едно - проучват уникалните български кръчми. Не го правят за слава, нито за пари. Нарекли са сдружението си „Необикновен туризъм".

ПЪТЕВОДИТЕЛЯТ

по принцип няма рекламна цел. Кръчмите ще бъдат подредени по области. Накратко ще се описва къде се намират уникалните места за хапване и пийване и какво точно им е най-якото, обяснява пред Дарик Димитър Борнутев. Той и съратникът му Николай Янински лично проверяват всяко едно от заведенията. Критериите за избор на дадена кръчма са да има нещо неповторимо - кухня, атмосфера, сграда, персонал, прекрасна гледка или просто е най-доброто място за хапване в някой град или регион. При подбора на кръчмите се гледа и обслужването. Колкото и да е хубава кухнята, ако ви надпишат сметката няма как да попаднете сред 100-те национални кръчми.

ВАУЧЕР ВМЕСТО ЗНАЧКА

След посещение в някоя от стоте кръчми ще се удря печат в специална книжка. Тя ще струва малко повече от една голяма бира, ще се продава и в самите заведения, а печатът ще се удря от бармана. При събиране на 100 печата, притежателят на книжката участва в томбола в края на всяка година с награди ваучери, които могат да се ползват по избор във всяка от 100-те кръчми.

Българите се забавляват най-добре, когато са в почивка или в отпуск. Твърде много са обаче заведенията, в които каруцарски колелета, черги и всякакви вехтории са нахвърляни безразборно по стените, смята Димитър. Твърдо е против чалгата като начин на живот и култура. На мнение е, че парадният анцунг не е най-подходящото облекло за кръчма. А според амбициозния плводивчанин, българите се забавляват най-добре, когато са в почивка или в отпуск.

ОЧАКВА СЕ ПРОЕКТЪТ ДА СТАРТИРА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

 Сред по-атрактивните вече одобрени кръчми са ресторант във военно укритие от османския период, шлеп-ресторант, рок-бар, ресторант край мидена ферма, кръчма с бутон за викане на сервитьора на всяка маса, ресторант с ръчно написани менюта, кръчма, в която можете да видите изложени двата най-големи пъзела в света и заведение с автентични табели от времето на соца.