Продължават проверките на здравните заведения за болнични отпадъци
Продължават проверките на здравните заведения за болнични отпадъци / netinfo
Продължават проверките от експертите на РИОСВ – Велико Търново по изпълнение задълженията на здравните заведения, генериращи болнични отпадъци, относно изискванията на Закона за управление на отпадъци. Съгласно Закона за управление на отпадъците, всяко физическо и юридическо лице, генериращо отпадъци от своята дейност трябва да притежава разрешение за дейности с отпадъци, издадено от РИОСВ. Освен това трябва да имат утвърдена програма за управление на отпадъците и сключен договор с оторизирана фирма за транспортиране на отпадъците, с цел обезвреждане.

Временното съхранение на отпадъците се извършва с специално обособени санитарни помещения, отговарящи на определени изисквания – ВиК инсталация, вентилация, хладилно съоръжение при необходимост и ограничен достъп. През последните две седмици са проверени медицинските центрове в Горна Оряховица, в Павликени и Дряново.

На всички са издадени предписания за привеждане в съответствие с изискванията на закона. Санкциите при неспазване на разпоредбите на закона са от 3 500 до 10 000 лв. Съгласно информация на Регионалните центрове по здравеопазване във Велико Търново и Габрово, обектите подлежащи на разрешителен режим са близо 1200.