Откриха панаира на народните занаяти на Етъра
Откриха панаира на народните занаяти на Етъра / Дарик Габрово, архив

Деветият Международен панаир на народните занаяти официално бе открит днес в Архитектурно- етнографския комплекс "Етър" край Габрово. Сред официалните лица бяха зам. кметът на Община Габрово Климент Кунев, началникът на отдел "Култура" към Община Габрово Маринела Събева, Юлияна Градинарска- представител на отдел "Музеи" към Министерството на културата, Иво Маринов- зам. министър на енергетиката, икономиката и туризма. Директорът на "Етъра" Ангел Гоев подчерта, че това не е девето издание на панаира, а много по- рано е поставено неговото начало- още през 1991 година.

14 години панаирът е бил национален, а от 9 години вече е международен. "Нашата цел е да обхванем целия свят и тук да има представители от всички континенти. Гордостта ни са мнайсторите от далечна Япония и от Мароко, които се радват на голям интерес", каза Гоев.

Откриха панаира на народните занаяти на "Етъра"
netinfo

Зам. министърът на енергетиката, икономиката и туризма Иво Маринов добави, че туризмът не е само през лятото и заснежените писти през зимата. Уютът на селската къща, увлекателният разказ за историята и традициите създават неповторимо преживяване за всеки гост.

По думите му Международният панаир на народните занаяти е прекрасна възможност да усетим духа на миналото от позицията на настоящето и да оставим в съзнанието на всички гости и участници добри впечатления за българското майстортво, традиции и гостоприемство.

Откриха панаира на народните занаяти на "Етъра"
netinfo

В тазгодишното издание участват повече от 60 майстори от цялата страна. Те представят занаятите грънчарство, ножарство, керамика, бакърджийство, дървообработващи занаяти, тъкачество и др.

Представители на Италия, Шотландия, Румъния, Мароко и Япония ще демонстрират пред българската публика традиционни за съответната страна занаяти като дърворезбарство, тъкачество, изработване на плетива от растителни материали, царевична шума, листа от палма и лико, традиционно плетене на вълнени изделия, демонстрации на традиционно японско изкуство- оригами, изписване на японска писменост и изработване на икони върху стъкло.