куче
куче / ThinkStock/Getty Images
148 кучета са умъртвени за година и половина в габровския Приют
100960
148 кучета са умъртвени за година и половина в габровския Приют
  • 148 кучета са умъртвени за година и половина в габровския Приют
От страна на сдружение Грийнуей е подаден сигнал в Районна прокуратура – Габрово по повод доста смущаващи, според доброволците на организацията, данни по повод работата на „Приют за животни”, структура към Община Габрово.

По закона за достъп до информация от сдружението са получили протоколите за умъртвените кучета. Животът на 148 от тях е отнет чрез евтаназия през последната година и половина, съобщи Грета Желева, доброволец от Грийнуйе.

Хляб, напоен с антифриз ли е начин да се реши проблем между човек и най-добрия му приятел?

„Има няколко протокола с основание „двустранна слепота”, има протоколи с основание „краста”. „Блъснат от МПС” и нищо повече не пише, просто „блъснат от МПС”.

Грета Желева допуска, че е възможно да има снимки и друг доказателствен материал за състоянието на умъртвените животни докато са живи, но от Грийнуей не разполагат с него. Протоколите са подписани от ветеринарния лекар на Приюта, от управителя и от трето лице.

„Това трето лице по принцип би трябвало да бъде от неправителствена организация, никой от нашата не го е подписал, а не вярвам Общината да има отношения с друга”, заяви Желева. Името на третото лице не е посочено, подписът на всички протоколи си прилича.

Концлагер за кучета - така екоактивисти наричат общинския приют в Габрово

„Законът за защита на животните е едва на 11 години и Общините не успяват да го тълкуват. Допускам, че им убягва нещо. Има крайни случаи, при които евтаназията се налага”, каза Грета Желева, която преди години е гледала куче, болно от „гана”, парализираща цялото тяло на едно животно. Двустранната слепота и крастата се лекуват, а от тъй наречения приют умъртвяват кучета с такива мотиви.

„Един ветеринарен лекар няма правоспособност да посочва дали едно куче е агресивно или не. Затова си има специалисти по поведение на животните. Все едно хирург да диагностицира някой с шизофрения. Едно към едно са нещата.”

Тъй като въпросния Приют е Общински, сигнал до Прокуратурата е пуснат срещу тази структура. Столична организация също е пуснала сигнал,относно това, че Община Габрово няма приета Програма за овладяване популацията на безстопанствените животни. Има само Наредба, приета от Общински съвет, което не е достатъчно. Всяка Община трябва да има Програма и Наредба. Сигналът е подаден в Българска агенция по безопасност на храните.

Отделно до Министерство на земеделието и храните, омбудсмана и премиера също е пуснат сигнал за работата на Община Габрово, Приюта и Областна дирекция по безопасност на храните. В края на 2017 година е извършена цялостна проверка на Приюта, по време на която не са открити достатъчно нередни неща. Посочено е, че в Приюта се извърша овариектомия, което е премахване на яйчниците на женските кучета без премахване на матката.

„Това противоречи на Закона за защита на животните, защото не е кастрация”, убедена е Грета Желева.