Наредба за почистването на снега по тротоарите и пред магазините
Наредба за почистването на снега по тротоарите и пред магазините / netinfo
Във връзка с настъпилия зимен сезон Община Габрово напомня някои от задълженията и отговорностите на граждани, ръководители, собственици на фирми, наематели или ползватели на търговски обекти, ателиета за услуги, кооперации, държавни учреждения, учебни заведения, детски градини и обществени организации. Те трябва да почистват редовно прилежащите тротоари от сградите, а там където няма такива – по дължината на обектите и на ширина 2 м от тях.

Дворовете и входовете около обектите. През зимния сезон терените да се почистват от сняг и ледени висулки от сградите. Поддържането на чистотата на местата за паркиране на лични и обществени превозни средства е задължение на собствениците им и на експлоатиращите паркингите фирми, предприятия и организации.

Забранява се хвърлянето в кофите и контейнерите за смет на горива и избухливи вещества, горящи и неизгаснали отпадъци, твърди и обемисти предмети, строителни материали, течности, стружки и др., които могат да повредят сметосъбиращите машини и съдовете за смет; Изхвърлянето на битовите отпадъци извън контейнерите и съдовете за смет и препълването им, както ипаркирането на моторни превозни средства в зоната на съдовете за смет.

Нарушителите на разпоредбите на настоящата Наредба се наказват с глоба до 1000 лв. за физически лица, а за еднолични търговци и юридически лица – с имуществени санкции до 10 000 лв. и с възстановяване на нанесените вреди, когато са налице такива.