Местните и регионални власти и правата ни като граждани в ЕС
Местните и регионални власти и правата ни като граждани в ЕС / Европа директно - Габрово, ГТПП

„Ролята на местните и регионални власти за прилагане на практика на правата на гражданите в Европейския  съюз" беше темата, по която дискутираха представителите на регионалните и местни власти от Габровска и Ловешка област на 13 декември в Ловеч.

Целта на дискусията беше да се представят процедурите, които изпълнява  всяка една институция при прилагане  на практика на правото за свободно движение на хора в ЕС, да се коментират проблемите по прилагането им.

Лектори бяха експерти от Дирекция „Бюро по труда", Регионален инспекторат  по образованието, Административно-правно и информационно обслужване на общините, Регионална здравно-осигурителна каса, ТД на НОИ.

В програмата беше предвидено участниците да разгледат  и един практически казус, където всички трябваше да се обединят и да помогнат на “Иван”, който отива  на работа в чужбина заедно със  семейството си, след време се връща  и му предстои пенсиониране. В решаването на проблемите на “Иван” се включиха 6 институции, а описанието на това какво трябва да направи и с какви документи да се снабди се събра на 5 листа за флипчарт. Те видяха как на практика биха си взаимодействали, за да облекчат административните пречки за българските граждани, изпаднали в подобна ситуация.

Местните и регионални власти и правата ни като граждани в ЕС
netinfo

В дискусията участниците  отбелязаха, че за първи път се прави  подобна среща, че такъв формат на дискутиране на проблемите е много  полезен, дава възможност за обмяна на опит и изявиха желание да се превърне в традиция. Формулирани бяха и предложения за избягване на възникващите в момента проблеми.

Срещата беше организирана от Европейският информационен център „Европа директно"  Габрово при Габровската търговско-промишлена палата съвместно с Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина" и в партньорство с ловешкото сдружение „Знание".  Тя е част от събитията под надслов „Гражданите ЗА Европа” на Европа директно” Габрово, посветени на Европейската година на гражданите.