Карикатурен десант в ДХС
Карикатурен десант в ДХС / DarikNews.bg, архив

На 31 август от 18:00 часа в Залата на жирафите ще гостува Народно читалище „Зора 1872” от квартал „Нова махала” – Габрово. Поводът е изключително приятен: по случай своята 145-годишнина читалищните дейци са съумяли да издадат ценен ръкопис, дарен им преди години с пожелание да го превърнат в книга, която да достигне до повече читатели. Ръкописът е на Кою Янков (1916-2003).

За мнозина габровци Кою Янков ще си остане „човекът, който прави паметник на Левски”, но за Дома на хумора и сатирата той е дългогодишен сътрудник, събрал и предоставил ценен изворов материал от габровския край. В архива се пазят три негови ръкописа с народописни и краеведски материали. През 2016 година в документалната изложба „Личности и събития от историята на габровския хумор” бе отбелязана 100-годишнината му и неговият принос като събирач на фолклорни и народописни материали от Габровско. Представян е и в един от сборниците с фолклорен хумор „Благолаж”.

Преди две години от читалището в Нова махала потърсиха нашата подкрепа, за да издадат дарения им ръкопис на Кою Янков и го направят публично достояние. Намеренията тогава останаха неосъществени, но вече държим в ръцете си събраното през годините от нашия съгражданин за празниците на габровеца през 30-40 години на миналия век.

Според Венцислав Божинов, редактор по литература в издателство „Просвета“ и главен асистент по етнология в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград и рецензент на ръкописа, това е „уникална литературна находка, която не трябва да остане само в рамките на музея или на Габрово, а трябва да намери своите многобройни български читатели”.

За ръкописа и пътя му към читателя ще говори Росица Кънева, поетеса и активист на читалището в Нова махала.

Вечерта ще завърши с прожекция на комедията „Дами канят” от програмата на Лятно кино в Парка на смеха от 20.30 ч.

На следващия ден, 1 септември, отново в Залата на жирафите от 18 часа ще се срещнем с нашия съгражданин писателя Георги Ганев, който от десетилетия живее в САЩ. Ще се запознаем с най-новия му роман „Ангелът и Яков”, определен от него като бурлеска. За творбата ще говори писателят и журналист Йото Пацов, редактор на книгата.

Дали става дума за бурлеска, за гротеска, за четиво с политически привкус, ще реши всеки читател, когато разлисти романа. Нас, габровци, „Ангелът и Яков” ни пренася в първите години на демократични промени сред тези, които участваха в тях – искрено или престорено, ще ги срещнем по назнати ни улици и площади в родния ни град. Ще разпознаем не само знакови места и събития, но и личности, някои от които присъстват дори със собствените си имена.

Вечерта ще продължи в Парка на смеха с прожекцията на филма на Нено Белчев „Моето сърце е октопод, или баща ми на брега на Черно море”.